Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, sustine ca cargoul rusesc MV Alaed are la bord elicoptere din perioada sovietica, aduse in Rusia pentru revizie si inapoiate pe bucati, si nu arme ori munitie, asa cum afirma presa occidentala, informeaza RIA Novosti.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

"Nu vom inventa scuze pentru ca nu am incalcat nimic. Nu am incalcat nici legea international, nici rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, nici legislatia noastra nationala privind controlul exporturilor, care este una dintre cele mai dure din lume", a declarat Lavrov intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-1.

Potrivit presei occidentale, nava ruseasca transporta elicoptere de atac si munitie in Siria. Daily Telegraph scria marti ca nava, proprietate a armatorului rus Femco, si care plecase din portul Kaliningrad, si-a oprit motoarele in largul Scotiei, dupa ce a fost anuntata ca i-a fost retrasa asigurarea de catre asiguratorul britanic Standard Club.

"Am fost informati ca Alaed transporta munitie destinata Siriei", a precizat asiguratorul, marti, intr-un comunicat.

Pe de alta parte, Lavrov a declarat ca "noi furnizam armament prin contracte, ceea ce presupune achizitionarea de catre Siria a unor sisteme defensive anti-aeriene de la noi, care ar putea fi necesare numai in cazul unei agresiuni externe impotriva statului sirian."

"Contractul semnat a fost pentru revizia unor elicoptere din perioada sovietica, care au fost livrate Rusiei si reparate (in Rusia - n.r.), iar aceste elicoptere au fost transportate in Siria, fiind dezasamblate", a explicat Lavrov.

In ultima saptamana, elicopterele au devenit functul central al unei dispute diplomatice, secretarul american de stat Hillary Clinton sustinand ca Rusia furnizeaza arme care ar putea fi folosite pentru a suprima protestul civil din Siria.

Lavrov a reiterat si joi ca elicopterele au fost revizuite in cadrul unui contract semnat in 2008.

Intr-un interviu acordat postului de radio Eho Moskvi, Serghei Lavrov a declarat ca elicopterele au fost livrate in bucati. "Trebuie sa fie reconstruite, procedura ce va dura in jur de trei luni. Sursele care sustin ca rusii au livrat elicoptere care au fost folosite impotriva protestatarilor, sustin o versiune complet fals, inventata pentru a crea teama si pentru a pune Rusia intr-o lumina proasta ", a afirmat Lavrov.

Statele Unite au notificat saptamana trecuta guvernul britanic ca nava ruseasca este asigurata de o societate britanica. Ulterior, oficiali britanici au avertizat Standard Club ca furnizarea unei asigurari pentru Alaed contravine sanctiunilor impuse de catre Uniunea Europeana, care interzic orice furnizare de arme catre Siria, unde represiunea rebeliunii s-a soldat cu peste 14.000 de morti in peste un an de zile, potrivit ONG-urilor.

Alaed ar fi transportat elicoptere Mi-25 de fabricatie ruseasca, vandute Siriei in perioada URSS, si pe care Damascul le trimisese inapoi in Rusia pentru a fi reconditionate.

Astfel de aparate servesc pentru represiunea insurgentilor sirieni si Washingtonul, prin vocea secretarului de stat Hillary Clinton, se declarase ingrijorat, in 12 iunie, de faptul ca aceste elicoptere se indreapta spre Siria.