UPDATE Mohammed Morsi, liderul Fratiei Musulmane trimis la inchisoare de Hosni Mubarak, a castigat alegerile prezidentiale din Egipt, informeaza Reuters. Morsi a obtinut 51,7% din voturile acordate de egipteni in al doilea tur de scrutin, desfasurat in urma cu o saptamana, invingandu-l pe fostul general Ahmed Shafiq, a anuntat Comitetul Electoral duminica.

Fratia Musulmana sarbatoreste victoria. Pe banner - Mohammed MursiFoto: Agerpres/AP

Fortele armate egiptene au fost in stare de alerta duminica, inainte de anuntarea rezultatelor, fiind gata sa intervina in cazul izbucnirii de incidente violente in conditiile in care atat candidatul Fratiei Musulmane, Mohammed Morsi, cat si fostul general aliat al lui Mubarak, Ahmed Shafik, au revendicat victoria inainte de anuntul oficial. Mii de suporteri ai Fratiei Musulmane s-au adunat in Piata Tahrir din Cairo in semn de sprijin fata de candidatului gruparii, Mohamed Morsi.

Rezultatele urmau sa fie anuntate la ora locala 15:00 (16:00 ora Romaniei), in fata Biroului de Informatii al Guvernului insa prezentarea a fost amanata pana in jurul orei 16:30.

Mohammed Morsi, in varsta de 60 de ani, este de profesie inginer fiind educat in SUA.

Morsi, din partea Fratiei musulmane, pretinsese deja ca este succesorul lui Hosni Mubarak la conducerea tarii prvocand ingrijorari cu privire la posibilitatea ca milioane de loialisti islamisti sa actioneze violent in cazul in care victoria ar fi fot reclamata de Ahmed Shafik, fost general si aliat al lui Mubarak.

Anuntul victoriei Fratiei Musulmane, primit de populatia adunata in Piata Tahrir

Anuntul victoriei Fratiei Musulmane, primit de populatia adunata in Piata Tahrir

Foto: Agerpres/AP

Cu toate ca putine trupe armate au fost trimise pe strazi, reprezentanti ai fortelor de securitate au declarat ca sunt gata sa intervina in cazul in care izbucnesc conflicte stradale. Angajatii guvernamentali care lucreaza in cladirile din jurul Pietii Tahrir din Cairo, unde s-au adunat mii de suporteri ai Fratiei Musulmane, au fost incurajati sa mearga acasa.

Vehicule blindate au fost postate in capitala egipteana, la sediul Comitetului Electoral si la Biroul de Informatii al Guvernului, unde a avut loc conferinta de presa care a pus punct unei saptamani de asteptari.

Rezultatul alegerilor este unul istoric pentru Orientul Mijlociu, dar nu incheie luptele pentru putere date intre armata, islamistii si alte forte politice.

Presa locala: Egiptul isi asteapta noul presedinte si se pregateste pentru ce e mai rau

Morsi declarase inca de luni ca a castigat alegerile pentru presedintia celei mai mari natiuni arabe, in pofida faptului ca generalii care au preluat conducerea dupa indepartarea lui Mubarak, in urma cu 500 de zile, nu sunt dispusi sa renunte la putere.

Pe de alta parte, atat autoritatile cat si observatorii internationali erau ingrijorati ca Fratia Musulmana si activistii care au contribuit la mobilizarea in masa din 2011, actiune ce a dus la caderea regimului lui Mubarak, ar putea reactiona violent daca Comitetul Electoral il anunta drept castigator pe fostul comandant al fortelor aeriene Shafik. Timp de sase decenii, toti presedintii Egiptului, inclusiv Mubarak, au venit din randul armatei.

Mohammed Morsi

Mohammed Morsi

Foto: Agerpres/AP

Multi egipteni dar si milioane de oameni din regiune au perceput o posibila victorie a lui Shafik drept o lovitura mortala pentru Primavara Araba, cu toate ca fostul general a dat asigurari ca vrea un guvern inclusiv.

"Egiptul asteapta numirea presedintelui si se pregateste pentru ce e mai rau", scrie duminica, inainte de anuntarea rezultatelor, cotidianul Al-Masry Al-Youm pe prima prima pagina, dand voce ingrijorarilor cauzatr de posibilitatea ca strazile din Cairo sa fie din nou scena violentelor. Publicatia Al-Watan scrie: "Fratia pregateste scena pentru Morsi si o alerta de securitate in cazul victoriei lui Shafik."

Noul presedinte va avea mai putine puteri decat s-au asteptat candidatii atunci cand armata a promis conducere civila pana la data de 1 iulie.

Consiliului militar care l-a indepartat pe Mubarak pe 11 februarie 2011, pentru a-i linisti pe protestatarii iesiti in strada, a luat multe dintre atributiile presedintiei si a dizolvat Parlamentul condus de Fratia Musulmana.

Inalta Curte Constitutionala egipteana a declarat neconstitutionale unele articole ale legii care reglementeaza alegerile legislative post-Mubarak, astfel incat scrutinul care i-a adus la putere pe islamisti a fost partial invalidat. Ca urmare a aplicarii deciziei, Parlamentul a fost dizolvat.

Alegerile prezidentiale din Egipt

Rezultatele oficiale ale celui de al doilea tur de scrutin, desfasurat pe data de 17 iunie, urmau a fi anuntate joi de Comisia Electorala. Prezentarea rezultatelor a fost amanat, Comisia Electorala anuntand ca are nevoie de mai mult timp pentru a analiza plangerile venite din taberele celor doi candidati, Mohammed Morsi si Ahmed Shafiq.

Luni dimineata, in urma numaratorii partiale a voturilor (81%), candidatul la prezidentiale Mohammed Morsi, reprezentatul Fratiei Musulmane, s-ar fi aflat in fata rivalului sau Ahmad Shafiq. Un purtator de cuvant al Fratiei, Khaled Al-Qazaz, a declarat presei ca Morsi a primit 10,5 milioane de voturi (53%) fata de 9,5 milioane (47%) atat cat a primit A. Shafiq.

"Doctorul Mohammed Morsi este primul presedinte ales de popr" a declarat pe contul sau de Twitter Partidul pentru Libertate si Justitie, bratul politic al Fratiei musulmane, prezidat de Morsi.

Ahmed Shafiq

Ahmed Shafiq

Foto: Agerpres/AP

In urma anunutului facut de Fratia Musulmana, tabara candidatului Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak, a iesit in fata presei afirmanad ca acesta din urma a castigat alegerile prezidentiale si acuzandu-l pe contracandidatul islamist Mohammed Morsi ca a incercat sa "fure" victoria, .

"Este un act de piraterie sa revendici victoria utilizand cifre complet false", a declarat Ahmad Sarhan, un responsabil pentru campanie al lui Shafiq.

Fratia Musulmana a anuntat joi confruntari cu conducerea militara a Egiptului, daca Mohamed Morsi nu va fi recunoscut drept castigator al alegerilor prezidentiale.

Guvernarea militara din Egipt si-a atribuit formal, duminica trecuta, puterea legislativa pana la alegerea unui nou parlament si a conditionat organizarea acestui scrutin cu adoptarea prealabila a unei constitutii prin referendum.

Aceste masuri sunt cuprinse intr-o declaratie constitutionala complementara publicata duminica seara de catre Consiliul Suprem al Fortelor Armate, aflat la putere in Egipt dupa caderea regimului Hosni Mubarak in februarie 2011.

Camera Deputatilor, formata in principal din islamisti, a fost dizolvata oficial sambata, in conformitate cu o hotarare a Curtii Constitutionale conform careia o eroare juridica in legea electorala face actuala forma "ilegala".