Republica Moldova a redeschis oficial sambata navigatia interna pe raul Prut, pe sectorul sudic Giurgiulesti-Cahul, zona ce corespunde aproximativ sectorului Galati-Oancea din Romania, informeaza Agerpres. Potrivit guvernului Republicii Moldova, navigatia pe Prut a fost intrerupta acum 25 de ani.

Potrivit autoritatilor de la Chisinau, redeschiderea transportului naval va permite efectuarea importului de materiale de constructie necesare pentru reabilitarea si constructia drumurilor din regiunea de sud a Republicii Moldova, si va deschide posibilitatea transportarii productiei agricole prin portul Giurgiulesti.

Prima barja, cu o incarcatura de 600 tone de pietris, a ajuns sambata la Cahul din portul Constanta, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chisinau.

La evenimentul de inaugurarea a navigatiei interne pe Prut au luat partea oficiali din Republica Moldova (premierul Vlad Filat), reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si Infrastructurii din Romania si responsabili din domeniul transportului naval si protectiei mediului din cele doua state.

Autoritatile de la Chisinau isi doresc continuarea lucrarilor care va permite, pana in iarna acestui an, organizarea transportului vamal pana la orasul Leova (regiunea localitatii Bumbata, judetul Vaslui).

Vizualizare hartă mărită