Presedintele sirian Bashar al-Assad a emis sambata un decret pentru formarea unui nou guvern, in care i-a pastrat pe ministrul de Interne, cel al Apararii si pe ministrul de Externe, a anuntat televiziunea publica siriana, citata de Reuters.

Numirea lui Daoud Rajha din nou la Ministerul Apararii pune punct zvonurilor potrivit carora acesta ar fi fost asasinat de rebelii sirieni care lupta pentru a rasturna regimul lui Bashar al-Assad. Daoud Rajha, in varsta de 64 de ani, se numara printre persoanele sanctionate de Statele Unite, care denunta reprimarea violenta a miscarii contestatare.

Revolta inceputa in urma cu 16 luni, pe care autoritatile au incercat sa o inabuse brutal, incepe sa fie numita de observatorii straini "razboi civil". Assad sustine sa autoritatile continua reformele si ca revolta este condusa de militanti sprijiniti de puteri straine.

Criticii sustin ca numirea lui Assad de Riyad Hijab la conducerea Guvernului, la inceputul lunii iunie, este un semn ca presedintele se indreapta catre loialistii radicali. Hijab a format noul guvern cu aprobarea lui Assad, a anuntat sambata Syria TV.

Hijab, fost ministru al Agriculturii, este un membru devotat al Partidului Baath a lui Assad, partid care s-a aflat la condus Siriei timp de circa patru decenii, de cand tatal actualului presedinte, Hafez al-Assad, a preluat puterea in 1970.

Cele mai multe posturi guvernamentale de top au fost date loialistilor din partidul Baath. Potrivit criticilor, cabinetul este mai degraba simbolic puterea continuand sa ramana in mainile presedintelui si a familiei presedintelui.

Noul cabinet a fost format in urma alegerilor parlamentare din 7 mai, contestate de opozitie. Bashal al-Assad a afirmat ca scrutinul este o parte a reformei insa opozitia a boicotat votul, cerand demisia presedintelui.

Printre ministrii care isi pastreaza posturile se numara ministru de Interne, Mohammed Ibrahim al-Shaar si ministrul de Externe, Walid al-Moualem.

Mai multe ministere au fost create in noul cabinet.

Politicianul moderat Jamil Qadri, care a afirmat anterior ca mentine legatura atat cu Guvernulcat si cu rebelii, a fost numit ministru pentru Comertului Intern si Protectia Consumatorilor. Ministerul este format recent si probabil ca este in mare parte ceremonial, scrie Reuters.