​​Premierul italian Mario Monti a avertizat in legatura cu consecintele "apocaliptice" ale unui eventual esec inregistrat la Consiliul European din 28-29 iunie, esec ce ar putea reprezenta o amenintare pentru viitorul politic si economic al Europei. Premierul italian a precizat ca va discuta, inaintea summit-ului, cu presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si cu premierul spaniol Mariano Rajoy, in cautarea de solutii. In lipsa unui succes in discutiile de la summit-ul UE, "vor exista atacuri speculative din ce in ce mai puternice asupra unor tari, vor fi hartuite in special tarile europene mai slabe", sustine Mario Monti, potrivit cotidianul Guardian.

Mario MontiFoto: AGERPRES

Atacurile nu vor viza, in opinia oficialului italian, doar tarile care au esuat in aplicarea masurilor economice recomandate de UE, ci si tari ca Italia, care a respectat regulile.

"Frustrarea populara fata de Europa se va amplifica", ducand la crearea unui cerc vicios, in cazul in care discutiile de la summit-ul european vor esua si nu se va ajunge la un plan credibil anti-criza, a mai spus Mario Monti.

"Pentru ca zona Euro si economia europeana sa iasa intr-o forma buna din aceasta criza, este nevoie de o integrare tot mai mare", este de parere premierul italian.

Mario Monti, Angela Merkel, Francois Hollande si Mariano Rajoy se intalnesc vineri la Roma, intr-un mini-summit care pregateste Consiliul European de saptamana viitoare.