Mii de egipteni protesteaza marti in Cairo pentru a denunta o lovitura de stat constitutionala a militarilor, care tocmai si-au acordat vaste prerogative care le permit sa ramana la putere indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale, relateaza AFP.

Cei doi protagonisti ai votului care s-a incheiat duminica, reprezentantul Fratiei Musulmane, Mohammed Morsi, si fostul premier al lui Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq, sustin ca au castigat alegerile, in asteptarea rezultatelor oficiale, care vor fi publicate joi.

Apelul la proteste a fost lansat de organizatii ale tinerilor militanti pro-democratie, la care s-a raliat Fratia Musulmana, prima forta politica a Egiptului si rival istoric al militarilor care domina sistemul de la caderea monarhiei, in 1952.

Protestul are loc in celebra piata Tahrir din centrul capitalei, iar cortegiile de oameni se vor deplasa spre sediul camerei deputatilor, aflat in apropiere, si care urmeaza sa fie desfiintata.

"Jos cu puterea militara" sau "legitimitatea apartine poporului", scandau manifestantii, printre care se remarcau numerosi islamisti. De obicei, manifestatiile din Cairo ating apogeul in cursul serii, din cauza caldurilor puternice din timpul zilei.

Consiliul suprem al fortelor armate, la putere de la plecarea lui Hosni Mubarak, in februarie 2011, a reafirmat luni vointa de a preda puterea viitorului presedinte, inainte de finele lunii iunie.

Dar viitorul sef de stat se va afla in imposibilitatea de a adopta cea mai mica lege fara asentimentul militarilor, care au decis sa recupereze in contul lor puterea legislativa, dupa dizolvarea Adunarii poporului, dominata de islamisti.