Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a inapoiat Ungariei ordinul Marea Cruce, primit in 2004, ca urmare a participarii presedintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, la o ceremonie organizata in Romania in memoria lui Jozsef Nyiro, informeaza Mediafax.

Intr-un comunicat, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" anunta ca este imputernicit de catre prof. univ. Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, sa transmita urmatoarea scrisoare prin care inapoiaza statului ungar Ordinul Marea Cruce, "ca urmare a intensificarii manifestarilor antisemite sau cu semnificatie fascista la care participa oficiali ai Republicii Ungaria".

"Domnule presedinte (al Parlamentului Ungariei - n.red.), am aflat cu profunda dezamagire si indignare despre participarea dumneavoastra, alaturi de secretarul de stat pentru cultura Geza Zsocs si de liderul formatiunii de extrema-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizata in Romania in memoria lui Jozsef Nyiro. (...) Mi se pare ofensator ca presedintele Parlamentului ungar sa participe la o ceremonie in favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty si Szalasi", scrie Elie Wiesel.

"Nu vreau sa fiu asociat in niciun fel cu aceste activitati. In consecinta, renunt la Ordinul Marii Cruci pentru Merite acordat de Republica Ungaria pe 24 iunie 2004", precizeaza Wiesel.

In 24 mai, directorul executiv al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", Alexandru Florian, declara pentru Mediafax ca institutia pe care o reprezinta se opune inhumarii in Romania a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, in cadrul unui eveniment public. "A fost parlamentar in Parlamentul fascist de la Budapesta, a scris in ziare de orientare fascista de la Budapesta, a fost vicepresedintele unei comisii parlamentare cand era Guvernul Szalasi la putere, si in consecinta - e adevarat, nu a facut crime, nu a instigat la crime - dar a facut politica activa de orientare fascista. Daca familia sau cineva, pentru ca intr-adevar s-a nascut in Ardeal, de acolo a plecat, daca vrea sa fie reinhumat de catre familie in cimitirul din localitatea in care s-a nascut, pentru inhumare privata nu avem nimic. (...) Noi ne-am exprimat rezervele si am considerat ca ar fi un prilej pentru a promova o imagine pozitiva a unui personaj care a facut politica de extrema dreapta in perioada celui de-al doilea razboi mondial", a spus Alexandru Florian.

Bucurestiul si-a exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele lui Nyiro, spre a fi reinhumate in cadrul unui ceremonial desfasurat pe parcursul mai multor zile in Ghiorgheni, Miercurea-Ciuc si Odorheiu Secuiesc.