​Spania nu va aplica deocamdata recentele recomandari ale Fondului Monetar International, care includ taieri salariale in sectorul public, deoarece acestea au doar calitate de sfaturi, nefiind obligatorii, a declarat sambata premierul Mariano Rajoy, citat de Washington Post. Fondul Monetar International este una dintre cele 3 organizatii la care Guvernul de la Madrid a apelat pentru o evaluare a sectorului bancar, inainte ca Spania sa solicite, in urma cu o saptamana, ajutor financiar european pentru recapitalizarea bancilor. Mariano Rajoy a tinut sa sublinieze ca recomandarile FMI reprezinta simple "sugestii" in acest moment.

FMI a mai recomandat Madridului cresterea TVA (fostul Guvern socialist a majorat TVA la 18% in anul 2010) si majorarea unor taxe, avertizand ca deficitul bugetar al tarii poate fi mai mare decat s-a estimat.

Spania a anuntat oficial, sambata trecuta, dupa o reuniune a ministrilor de Finante din zona Euro, ca va solicita ajutor financiar european pentru recapitalizarea bancilor. Valoarea ajutorului financiar international nu este cunoscuta, insa ministrii de Finante din zona Euro si-au exprimat disponibilitatea de a oferi Madridului pana la 100 de miliarde de euro.

Ministrul Economiei de la Madrid preciza, in urma cu o saptamana, ca nu este vorba despre un plan de salvare propriu-zis, astfel ca populatia din Spania nu va avea de suferit din cauza pachetului financiar international, reformele economice urmand sa vizeze doar sectorul financiar: "conditiile vor fi impuse bancilor, nu populatiei", spunea acesta.

Potrivit unui raport al FMI, bancile spaniole au nevoie de minimum 40 de miliarde de euro pentru recapitalizare, pentru a face fata unei noi deteriorari a economiei.

Datoria publica a Spaniei a atins la finalul lunii martie un nou record istoric, reprezentand 72,1% din PIB, in crestere cu 11,5 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut (63,6%), conform cifrelor publicate ieri de banca centrala a Spaniei.

Nivelul datoriei publice spaniole a crescut puternic in cursul anului 2012, guvernul estimand un nivel de 79,8% din produsul intern brut la finalul anului, insa in aceasta prognoza nu s-a luat in calcul imprumutul european acordat bancilor spaniole, care poate sa majoreze datoria cu inca 100 de miliarde de euro (sau 10% din PIB).