Aveti grija ce alegeti, le transmit liderii europeni grecilor. Greci care vor decide duminica soarta monedei euro si a lor insisi, in conditiile in care, odata cu renuntarea la planul de austeritate, asa cum promite liderul extremei stangi, Alexis Tsipras, ar fi lasati sa cada in colaps. Un colaps foarte probabil in conditiile in care Atena pare sa mai aiba bani pana pe 20 iulie. Iar sondajele indica o batalie stransa intre Syriza si Noua Democratie.

"Memorandumul falimentului nostru va deveni istorie de luni", a promis joi intr-un miting electoral liderul Syriza, Alexis Tsipras. El a vrut insa sa risipeasca temerile ca renuntarea la acordul cu Comisia Europeana si FMI va insemna si renuntarea la moneda euro, avertizand speculatorii sa nu parieze pe exitul grec.

Toate avertizarile primite de greci, in ultima saptamana cel putin, din partea unor lideri europeni nu au reusit sa-i puna pe ganduri pe liderii comunisti greci.

Aveti grija ce alegeti - sunt avertismentele voalate ale liderilor occidentali

Potrivit Reuters, presedintele francez Francois Hollande i-a avertizat pe votantii greci asupra promisiunilor electorale ale lui Tsipras: de a ramane in zona euro, fara insa a respecta planul de austeritate adoptat la inceputul acestui an. Intr-o interventie la televiziunea greaca, Hollande a spus ca vrea mai degraba ca Grecia sa ramana in zona euro, decat sa se intoarca la drahma. "Dar trebuie sa ii avertizez, tocmai pentru ca sunt prieten al Greciei, ca- daca este data impresia ca vrea sa se distanteze de angajamentele luate si sa abandoneze toate perspectivele redresarii economice - atunci vor exista state in zona euro care vor prefera ca Grecia sa nu mai apartina acesteia", a spus presedintele francez.

"Am spus intotdeauna ca dorim ca Grecia sa ramana un membru al zonei euro. Conditia este ca viitorul guvern grec sa respecte memorandumul semnat cu FMI, BCE si Comisia Europeana", a declarat vineri si cancelarul german, Angela Merkel, potrivit AFP. "Am spus-o tuturor partidelor grecesti. Este necesar. Acest memorandum reprezinta intr-un fel baza pentru o evolutie pozitiva", a adaugat ea.

Nu se pune problema relaxarii conditiilor de ajutorare a Greciei, pentru ca aceasta ar fi o strategie periculoasa, a avertizat vineri si presedintele Bundesbank, banca centrala a Germaniei, Jens Weidmann, citat de AFP.

Este ca un raspuns venit la declaratia liderului Noii Democratii, Antonis Samaras, care a spus - probabil si intr-o incercare de a-si atrage cat mai multe voturi, fiind umar la umar cu Syriza in sondaje - ca o Europa in schimbare ofera posibilitatea renegocierii planului de austeritate. "Grecia a avut parte de mai mult ajutor fata de alte tari. Relaxarea acestui program de austeritate nu mai poate fi o optiune", e insa opinia ferma a sefului bancii centrale germane.

Tsipras contrazice toate aceste avertismente, argumentand ca acordul pentru recapitalizarea bancilor spaniole de 100 de miliarde de euro, incheiat de Spania cu UE saptamana trecuta, nu a necesitat asemenea masuri drastice de austeritate precum cele impuse Greciei. “Vom vota duminica avand ochii atintiti asupra Spaniei (...) care a negociat cu succes sustinerea financiara fara un pachet de consolidare fiscala, in ciuda amenintarilor si santajului celor care au imprumutat-o”, a spus liderul coalitiei stangii radicale din Grecia.

Tanarul lider al Syriza a avertizat: “Bruxelles, asteapta-ne, venim luni sa negociem drepturile oamenilor si sa anulam planul de salvare”. Si totusi, in ciuda discursului sau radical, exista speculatii ca pozitia sa ar putea fi mai maleabila daca va fi confruntat cu excluderea din zona euro. Mai mult, pe baza zvonurilor ca sustinerea sa este intr-un usor declin, a declarat la un post tv grec ca ramane deschis discutiilor privind termenii planului de salvare, daca si europenii vor face concesii si vor intalni Grecia la mijloc. “Daca vor spune nu la orice, asta inseamna ca vor sfarsitul poporului grec si al euro”, a spus el, aruncand mingea in terenul Bruxelles-ului. “Daca Grecia nu isi primeste urmatoarea plata din imprumut, a doua zi euro va fi in colaps”.

De altfel, potrivit presei grecesti, Grecia mai dispune de circa 2 miliarde de euro pentru a asigura plata salariilor bugetarilor si pensiilor pana pe 20 iulie. Mai multe publicatii grecesti au relatat aceasta informatie, care a aparut pe surse in urma unei reuniuni de marti seara intre ministrul interimar al finantelor, Georges Zannias, si Tsipras.

Ce spun sondajele?

Potrivit legii din Grecia, ultimele sondaje de opinie pot fi date publicitatii cu doua saptamani inainte de alegeri.

Ele arata ca nu se va putea vorbi despre un castigator detasat, ceea ce, in mod cert, va duce la zile de negocieri pentru formarea unui guvern. Este foarte probabil ca Noua Democratie sa ocupe primul loc in alegeri si sa obtina astfel si cele 50 de locuri parlamentare bonus pe care le primeste partidul sau formatiunea situata pe locul intai. Iar astfel s-ar afla in pole position pentru formarea noului guvern. "Un astfel de rezultat ar sustine euro, insa pietele vor realiza repede ca Grecia este scufundata intr-o recesiune profunda si va fi probabil nevoie sa renegociere termenii planului de salvare", se arata intr-o nota a Morgan Stanley citata de Reuters.

Vorbind in cifre, de cea mai mare sustinere pare sa se bucure liderul Noii Democratii, Antonis Samaras, si cel al Syriza, Alexis Tsipras. Noua Democratie a fost la guvernare de decenii, insa a obtinut doar 18,9% dintre voturi la alegerile din 6 mai. Acum sondajele indica faptul ca s-ar situa undeva intre 22,7 si 26,1% din preferintele electoratului pentru duminica.

Syriza, in schimb, a obtinut 16,6% din voturi pe un program si un discurs anti-austeritate, anti-euro. Sondajele oficiale situeaza aceasta coalitie de extrema stanga intre 20,1si 31,5%. Totusi, potrivit Reuters, un sondaj care circula in secret indica faptul ca se situeaza totusi in urma Noii Democratii.

Alti competitori in cursa electorala

Multi dintre politicienii care se afla in cursa electorala sunt bine cunoscuti, insa alegerile din 6 mai i-au cam scos din joc.

Evangelos Venizelos, liderul partidului socialist PASOK, care s-a aflat la putere in coalitie cu Noua Democratie de ani de zile, a fost printre favoritii la alegerile din 6 mai, dar a obtinut un scor mizerabil, de 13,2% dintre voturi. Pentru duminica, se anticipeaza un rezultat chiar si mai prost, intre 9,9 si 15,5%

Alegerile din mai insa au adus in atentie partidul grec de extrema dreapta Zori Aurii (Golden Dawn) si pe al sau lider, Nikolaos Michaloliakos, care a obtinut 7% din voturi cu promisiunea de a expulza toti imigrantii si de a instala bombe de-a lungul frontierelor, ca acestia sa nu se mai poata intoarce. Sondajele il situeaza acum la 5,5%.

Ramane de vazut ce vor decide duminica grecii, avand in vedere ca isi joaca propria soarta. Adepti in majoritate ai monedei unice europene, grecii sunt deziluzionati de propriii politicieni si de partenerii europeni, in special de Germania.