Presedintele Hugo Chavez a declarat ca Venezuela a inceput sa construiasca drone, avand sprijinul militar al Iranului si al altor aliati, informeaza BBC News. Chavez a anuntat, in timpul unei interventii televizate, ca tara sa dispune de trei avioane fara pilot, rolul acestora fiind exclusiv de aparare.

Presedintele venezuelean a declarat, de asemenea, ca tara sa a inceput sa produca grenade si arme Kalasnikov. Totodata, liderul de la Caracas, a precizat ca Rusia, China si Iranul, impreuna cu ''alte tari aliate'', au contribuit la aceste proiecte.

''Avem dreptul sa construim arme'', a declarat Chavez. ''Nu am face asta daca am fi o colonie, insa suntem o tara libera si independenta'', a subliniat presedintele venezuelean.

Chavez, care a avertizat de nenumarate ori ca Statele Unite ar putea invada Venezuela pentru a prelua controlul asupra rezervelor sale de petrol, a declarat ca nu intentioneaza sa atace pe nimeni.

Cativa oficiali au declarat ca dronele fac parte dintr-un program care vizeaza supravegherea si monitorizarea conductelor de petrol, a barajelor si a altor infrastructuri rurale.

Avioanele fara pilot au o raza de actiune de 100 de kilometri si pot zbura la altitudini de 3000 de metri, potrivit generalului Julio Morales. Venezuela a cheltuit miliarde de dolari pentru achizitionarea de arme si avioane rusesti incepand din anul 2005, inclusiv 24 de avioane de lupta Suhoi, zeci de elicoptere de atac si 100.000 de arme Kalasnikov.