China a confirmat joi ca o femeie insarcinata in sapte luni a fost fortata sa avorteze, promitand ca va face lumina in acest dosar care a provocat o avalansa de reactii indignate, relateaza AFP.

O fotografie explicita postata pe internet cu o femeie din China fortata sa avorteze si avand langa ea, pe patul de spital, fetusul insangerat, in varsta de sapte luni, a provocat miercuri o avalansa de reactii revoltate in China, scrie AFP.

Organizatii de aparare a drepturilor omului din provincia Shaanxi au sustinut ca Feng Jianmei a fost obligata sa avorteze deoarece nu a putut plati 40.000 de yuani (4.880 euro) in contul amenzii pentru infractiune la politica unicului copil din China.

Autoritatile din districtul Zhenping, unde a avut loc avortul fortat, au explicat ca femeia a acceptat sa avorteze, o chestiune contestata de un apropiat al ei, care sustine ca aceasta s-a opus, impreuna cu sotul ei.

Joi, autoritatile din Shaanxi au anuntat, intr-un comunicat, ca ancheta preliminara a confirmat ca informatiile facute publice de ONG-uri sunt "in mare parte adevarate" si ca anchetatorii au recomandat sanctiuni impotriva persoanelor responsabile - fara a preciza despre cine este vorba - de acest avort fortat.

"Este vorba de o incalcare grava a politicii Comisiei pentru populatie si planificare familiala care afecteaza munca de control al populatiei si a provocat nemultumire in societate", a declarat guvernul provincial, pe site-ul sau, subliniind ca avorturile tardive sunt interzise din 2001.

Autoritatile din Zhenping afirma ca a demarat "o ancheta transparenta" condusa de o comisie speciala.

Un anunt postat anterior pe acelasi site, in care se afirma ca Feng a fost de acord cu avortul, a fost sters joi.