Secretarul de stat pentru cultura din guvernul Ungariei, Geza Szocs, cel care s-a implicat in initiativa privind reinhumarea la Odorheiu Secuiesc a controversatului poet Jozsef Nyiro, a demisionat din functie, potrivit unui postat miercuri de executivul ungar pe site-ul oficial. Demisia oficialului maghiar intervine in contextul in care politica in domeniul cultural a guvernului premierului conservator Viktor Orban este vehement criticata, atat in Ungaria cat si in mediile culturale internationale, scrie AFP.

Secretarul de stat Geza Szocs si geanta in care se presupune ca ar fi fost cenusa poetului extremist Nyiro JozsefFoto: Mediafax

"Multe lucruri ma determina sa fac o schimbare si sa servesc valorile pe care eu le consider importante, in alte conditii", a explicat Geza Szocs in scrisoarea sa de demisie.

Poetul Geza Szocs, in varsta de 59 de ani, provine din randul minoritatii maghiare din Romania, tara in care a disident in perioada regimului comunist al dictatorului Nicolae Ceausescu, mentioneaza AFP.

Opozitia din Ungaria a salutat demisia secretarului de stat pentru cultura. "Odata cu Geza Szocs paraseste Guvernul un om politic fara greutate. Mandatul sau a fost caracterizat prin scandaluri, numiri politice in lumea teatrului si a operei", a transmis partidul liberal de stanga Coalitia Democratica (DK) intr-un comunicat. In mandatul sau, "au fost publicate mai putine carti, angajatii muzeelor au fost concediati, iar productia nationala de filme a fost practic suprimata", a adaugat DK.

La randul sau, partidul ecologist de stanga LMP si-a exprimat speranta ca Ungaria va incepe astfel "o noua politica culturala". "Meritele lui Szocs ca poet au fost distruse de activitatea sa in calitate de secretar de stat", a sustinut LMP, criticand printre altele si o "lipsa de intelegere a Culturii".

"Geza Szocs fusese aspru criticat pentru reducerile bugetare in sectorul culturii si, in special, pentru numirea unui apropiat al extremei-dreapta in functia de director al unui important teatru din Budapesta, Ujszinhaz.

In plus, Geza Szocs a vrut sa organizeze reinhumarea ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Jozsef Nyiro in orasul sau natal Odorheiu Secuiesc (in Romania), desi acesta sutinuse partidul "Crucea cu Sageti" (nazistii unguri) din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Romania s-a opus repatrierii ramasitelor lui Nyiro Jozsef.

Imediat dupa demisie, premierul Viktor Orban i-a cerut lui Geza Szocs sa devina consilierul sau pe probleme culturale.