Ora 15:42 O parte din manifestanti au parasit protestul din centrul Moscovei si se indreapta catre statiile de metrou, relateaza Interfax. Cu toate acestea, actiunea de protest continua.

Protest in MoscovaFoto: Agerpres/AP

Parlamentarul Gennadi Gudkov, din partea partidului Rusia Dreata, a criticat noua legislatie a protestelor care prevede inasprirea amenzilor pentru manifestanti. Legea a fost adoptata saptamana trecuta de Parlamentul rus.

"Avem dreptul de a ne reuni si de a spune autoritatilor ce credem ca este necesar", a declarat Gudkov.

Potrivit parlamentarului rus, "schimbarea Comisiei Electorale si convocarea de noi alegeri - acestea sunt cerintele noastre. [...] Pana cand aceste solicitari nu sunt indeplinite, vom continua sa iesim in strada si sa cerem asta. Daca incep sa ne ia strazile, daca ne arunca in inchisoare sau ne ordona sa platim amenzi, vom lansa acte de nesupunere civica pe tot intinsul tarii".

Ora 13:50 Peste 100.000 de persoane participa la marsul impotriva presedintelui Vladimir Putin, a declarat, pentru AFP, Sergheï Udaltsov, unul dintre organizatorii manifestatiei.

"Sunt peste 100.000 de persoane", a spus Udaltsov, liderul Frontului de Stanga. Politia, care a avansat initial un numar de 10.000 de participanti, a revizuit cifra la 18.000, la doua ore de la inceperea marsului.

Initial, numarul participantilor era estimat la 10.000 de politie si la 20.000 de catre organizatori.

"Marsul a inceput la 13.00 (09.00 GMT) pe bulevarde, pana la 10.000 de persoane participa", a precizat politia, intr-un comunicat, in timp ce miscarea Solidarnost, co-organizator al marsului, a declarat, pentru agentia Interfax, ca numarul de participanti este "pana la 20.000".

Reporterul AFP din Moscova precizeaza ca este dificil de evaluat numarul de participanti, marsul intinzandu-se pe sute de metri de-a lungul bulevardelor din centrul orasului.

Peste 12.000 de membri ai fortelor de ordine - politie, unitati speciale si trupele ministerului de Interne - au fost mobilizate in centrul Moscovei miercuri, 12 iunie, zi de sarbatoare nationala in Rusia.

Numerosi politisti si camioane ale fortelor de ordine erau amplasate in cursul diminetii in centrul orasului, unde numeroase strazi erau complet inchise pentru circulatie.

Aceasta manifestatie are loc intr-un context foarte tensionat, dupa zeci de perchezitii efectuate luni la locuintele liderilor opozitiei.