Nimeni nu vrea sa investeasca in Rusia nu numai din cauza climatului de afaceri nefavorabil, dar si pentru ca, in afara de petrol si gaze, nu ai in ce sa investesti. In secolul 21 vor progresa tarile care pot promova producatori de idei, scrie Gazeta.ru.

Conducatorii Rusiei incearca sa rezolve problemele secolului 21 cu regulile secolului trecut, apropiind tot mai mult tara de finalul logic al acestei politici - excluderea din BRICS si, in general, din randul tarilor in curs de dezvoltare si aruncarea ei pe lista tarilor insuficient dezvoltate.

O stare de fapt care se confirma, practic, zilnic. Recent, au fost publicate datele statistice privind investitiile straine in Rusia pana la inceputul lunii aprilie. Ele scad. In acest context, expertii Scolii superioare de economie atrag atentia ca toate crizele financiare si economice care se succed incepand din 2009 au modificat economia mondiala atat din punctul de vedere al aparitiei unor noi sectoare, cat si al repartizarii geografice a productiei: tarile dezvoltate din Occident doresc repatrierea industriilor dislocate, anterior, in Asia.

Ce parere are elita noastra despre asta? se intreaba Gazeta.ru. Se pare ca nici una. Actiunile si discursurile liderilor nostri amintesc, in acest context, de comportamentul telefonistelor sovietice din vremurile cand telefoanele cu disc au fost inlocuite cu cele cu butoane si cand "specialistii" de atunci considerau sincer noile aparate drept inutile si nu intelegeau succesul de care ele se bucura.

Din fericire, scrie in continuare Gazeta.ru, telefonistele nu scriau programe de stat si nu dictau tarii cum sa traiasca. Elita noastra nu pricepe de ce banii fug din Rusia. Isi increteste fruntea si da vina pe conjunctura nefavorabila, desi recunoaste ca exista probleme cu coruptia si, din cand in cand, rosteste cuvinte potrivite.

De altfel, judecand dupa interventiile oficiale, elita stie sa observe partile rele. Dar pana acum nu a fost rezolvata nici una din aceste rele. Si, din pacate realitatea din jurul elitei noastre s-a schimbat.

Dar se pare ca tocmai acest lucru elita este decisa sa nu-l observe. La fel cum, de teama, un copil se ascunde sub plapuma de intunericul noptii, incheie editorialistul Gazeta.ru.