"God Save the Queen, God Save the Queen!" Vocile cresc in intensitate, o data cu sosirea reginei la catedrala Saint-Paul, intr-o multime insufletita de vederea suveranei, dar intristata de absenta sotului sau, printul Philip, in ultima zi a festivitatilor dedicate jubileului de diamant, relateaza AFP.

Regina Elisabeta a II-a a salutat, de la balconul palatului Buckingham, zecile de mii de persoane adunate sub o ploaie fina, inchizand astfel cele patru zile de sarbatoare dedicate celebrarii a 60 de ani de domnie.

Regina a aparut, cu un zambet timid, la balconul decorat cu drapele rosii si aurii alaturi de cinci membri ai familiei regale, printre care fiul sau, printul Charles, si nepotii sai William si Harry.

Asezata pe un scaun pliabil, Pamela Stretton a venit mai devreme, pentru a o putea vedea pe Elisabeta a II-a "in carne si oase", pentru prima oara in viata sa.

"Este o ambasadoare atat de buna pentru Marea Britanie", spune aceasta pensionara in varsta de 67 de ani, venita din Yorkshire, impreuna cu familia sa. Ea regreta insa absenta printului Philip, internat pentru o infectie urinara: "Este atat de trist. A fost intotdeauna un mare sprijin pentru ea".

"Este amuzant, starneste bucurie pe unde trece", spun si Kathleen si Colin Johnson, doua pensionare din Manchester.

"Nu sunt monarhist, dar este un moment istoric", adauga Alice Guinness, o functionara in varsta de 49 de ani, care face parte din privilegiatii care dispun de un loc in catedrala, pentru slujba sustinuta in onoarea jubileului.

In afara catedralei St-Paul, copiii stau pe umerii parintilor, drapelele flutura si turistii nu vor sa piarda nicio imagine.

"Este cu adevarat interesant, englezii isi iubesc atat de mult regina", comenteaza Iury Carvalho, un student brazilian in varsta de 31 de ani, agitandu-si aparatul de fotografiat deasupra capului, in speranta de a surprinde o imagine cu starul zilei.

Singura nota discordanta in aceasta sarbatoare a regalitatii: prezenta a circa zece republicani, care afiseaza pancarte ostile monarhie si acuza costurile ridicate ale casei regale: "Cetateni, nu supusi", "9.500 de infirmiere sau o regina?".

"Suntem aici pentru a vorbi in numele milioanelor de oameni care se opun monarhiei. Costul acestui jubileu este scandalos", denunta Graham Smith, unul dintre acesti militanti.

"Ce fericire sa ai o monarhie!", se bucura Liza Hendriksen, o daneza de 34 de ani care traieste la Paris de 15 ani. "Aduce fericire in lumea noastra moderna si stresata", adauga tanara femeie.

"In Franta, exista o lipsa, oamenii sunt de dreapta sau de stanga, dar nu exista nimic pentru a-i uni, nu exista decat Johnny Hallyday care poate reuni toata lumea, sau fotbalul", adauga ea.