Presedintele rus Vladimir Putin a ajuns marti dimineata la Beijing, pentru o vizita de trei zile destinata intaririi legaturilor dintre Rusia si China, doi aliati-cheie atat in plan economic, cat si politic, in special in ceea ce priveste chestiunea siriana, relateaza AFP.

Putin urmeaza sa fie primit dupa-amiaza de omologul sau chinez Hu Jintao. Cei doi sefi de stat isi vor coordona pozitiile asupra violentelor din Siria si a programului nuclear iranian.

Discutiile vor permite, de asemenea, intarirea cooperarii economice chino-ruse, deja importanta, mai ales pe plan energetic.

Presedintele rus urmeaza sa participe miercuri si joi la Summitul Organizatiei de Cooperare Shanghai (OCS), o organizatie menita a constitui o contragreutate a influentei americane in Asia centrala.

El se va intalni, cu aceasta ocazie, cu presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, in conditiile in care tensiunile legate de programul nuclear al Teheranului raman vii. Putin va avea discutii si cu presedintele afghan Hamid Karzai.

OCS regrupeaza Rusia, China si patru foste republici sovietice, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghistan. Iranul face parte dintre cele patru tari care au statut de observatori in OCS.

Dupa refuzul de a se deplasa la summitul G8, la jumatatea lunii mai, si apoi la cel al NATO, in Statele Unite, decizia lui Putin de a participa la cel al OCS capata un caracter simbolic.

Vladimir Putin a laudat recent calitatea "fara precedent" a relatiilor dintre China si Rusia.

Moscova si Beijingul au protejat de o maniera constanta in ultimele luni regimul sirian, blocand initiativele contrare Damascului in Consiliul de Securitate.

In plan economica, cooperarea dintre cele doua puteri se dezvolta puternic in domeniul hidrocarburilor: Rusia este primul producator mondial de petrol iar China primul consumator de energie.

Moscova si Beijingul negociaza de ani de zile semnarea unui contract care prevede livrari de gaze rusesti spre China de aproximativ 70 de miliarde de metri cubi anual, in urmatorii treizeci de ani.

Din 2009, cand a fost semnat un acord cadru, niciun progres important nu a fost realizat, discutiile fiind blocate din cauza neintelegerilor asupra pretului.

Recent, vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a afirmat ca este putin probabila semnarea unui acord in cadrul acestei vizite.

In alta ordine de idei, potrivit presei ruse, cele doua tari doresc sa se asocieze pentru a dezvolta avioane de cursa lunga care sa concureze cu gigantii Airbus si Boeing si un anunt in acest sens ar putea fi facut in timpul vizitei lui Putin la Beijing.

Moscova si Beijingul au anuntat crearea in aprilie a unui fond de investitii comun de pana la 4 miliarde de dolari, destinat in principal dezvoltarii agriculturii si a transporturilor.