​Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca "lumea vrea sa stie" ce viitor politic comun au europenii in vedere pe termen mediu si a indicat ca intentioneaza sa discute acest subiect cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat in vizita la Berlin, informeaza AFP. Presedintele CE a precizat, de asemenea, ca liderii UE trebuie sa transmita semnalele ca sunt gata sa faca tot ce trebuie pentru a asigura stabilitatea monedei unice, adaugand ca trebuie discutat, totodata, "despre viitorul uniunii noastre, sa o completam cu o uniune politica".

"Lumea vrea sa stie cum sa ne imaginam o uniune politica (ce ar urma sa vina odata - n.r.) cu uniunea monetara", a declarat Angela Merkel, la inceputul intrevederii cu presedintele CE.

Definitia acestei viziuni pe termen mediu si lung este la fel de importanta ca si masurile pe termen scurt de lupta impotriva crizei, masuri ce urmeaza sa fie de asemenea discutate in cadrul intalnirii, au aratat oficialii europeni. Intrevederea lui Barosso cu Angela Merkel va servi drept pregatire pentru summitul UE de la Bruxelles din 28 - 29 iunie.

Jose Manuel Barroso a subliniat, de asemenea, ca este necesar ca statele UE sa pregateasca atat masuri imediate cat si pe termen lung pentru criza deficitelor.

"Cred ca este foarte important sa transmitem acum semnalele suntem gata sa facem ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea monedei noastre", a explicand Barroso adaugand ca, in acelasi timp, "trebuie sa vorbim despre viitorul uniunii noastre, sa o completam cu o uniune politica ".

"Lucrurile ar trebui sa se miste mai repede, trebuie sa mergem mai departe", a adaugat presedintele CE.

Cancelarul german si-a exprimat in mai multe randuri opinia potrivit careia trebuie clarificata problema supervizarii bancilor si a felului in care "putem pune sub un control specific bancile de importanta sistemica din Europa".

Angela Merkel a adus in discutie si un subiect preferat de Barroso si anume ideea unei "uniuni bancare" in Zona Euro, idee ce castiga treptat teren printre liderii europeni. Pentru Germania, un astfel de proiect poate fi realizat doar pe termen lung.