Mii de egipteni au protestat sambata in piata Tahrir, din centrul capitalei Cairo, si in mai multe orase egiptene, impotriva puterii militare si pentru a critica verdictele pronuntate in cadrul procesului presedintelui demis Hosni Mubarak, relateaza AFP.

Manifestantii au scandat in special "Jos cu puterea militara", care a preluat conducerea tarii dupa alungarea lui Mubarak, in februarie 2011, sub presiunea unei revolte al carei epicentru a fost piata Tahrir.

Mubarak si ministrul sau de Interne Habib el-Adli au fost condamnati la inchisoare pe viata pentru uciderea a aproape 850 de manifestanti, anul trecut. Sase fost inalti responsabili ai ministerului de Interne acuzati pentru crime au fost insa achitati.

"Fie obtinem dreptate pentru martirii nostri, fie vom muri ca ei", spuneau oamenii adunat in piata Tahrir.

"Inchisoarea pe viata pentru popor si achitarea pentru Mubarak", scria ironic pe o pancarta, referindu-se la contestarea deciziei in apel, anuntata de avocatii lui Mubarak.

In marele oras Alexandria (nord), intre 4.000 si 5.000 de persoane protestau, in timp ce la Ismailiya, pe canalul Suez, s-au adunat circa 1.500 de oameni.

Acest proces istoric s-a incheiat sambata intre cele doua tururi ale alegerilor care vor desemna succesorul lui Mubarak. Un islamist, Mohammed Morsi, si ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafiq, isi disputa aceasta functie, in scrutinul din 16 - 17 iunie.

Armata a promis ca va preda puterea o data cu desemnarea unui nou sef de stat.