Iranul va raspunde militar la orice atac israelian sau american impotriva instalatiilor sale nucleare, a reafirmat sambata principalul consilier militar al Liderului suprem iranian, precizand ca acest raspuns va fi "proportional cu pagubele suferite", relateaza AFP.

Generalul Yahya Rahim Safavi, fost comandant sef al Gardienilor Revolutiei, corpul de elita al fortelor iraniene, a apreciat insa, intr-un interviu acordat agentiei Fars, ca riscul unor astfel de atacuri este "redus".

In ciuda avertismentelor oficialilor israelieni si americani, care reamintesc in mod regulat ca "toate optiunile sunt pe masa" daca negocierile dintre Iran si marile puteri nu se incheie rapid, conditiile nu sunt favorabile unui atac, crede el.

Israelul si Statele Unite "ar putea sa inceapa un razboi, dar nu si sa-l termine", oferind astfel Iranului "cheia rezolvarii conflictului", spune generalul Rahim Safavi.

"Situatia politica, economica si sociala" nu este favorabila liderilor acestor tari. "Obama vrea sa fie reales si nu va incepe un nou razboi (...) iar cabinetului lui Netanyahu este fragil si un conflict ar putea sa rupa guvernul", continua oficialul iranian.

Totodata, consilierului ayatollahului Ali Khamenei subliniaza ca in cazul unui atac "Iranul va raspunde inteligent, de maniera proportionala cu pagubele suferite, ceea ce inseamna ca le vom face tot atat rau cat ne-au facut ei".

"Intreg teritoriul irsaelian este la indemana rachetelor noastre", reaminteste generalul Rahim Safavi, care adauga ca "Hezbollahul libanez (aliat al Teheranului), care poseda mii de rachete, va lansa foarte probabil operatiuni impotriva regimului sionist" daca Iranul este atacat.

In ceea ce priveste Statele Unite, "nu avem acces la teritoriul lor, dar exista 20 de baze americane si peste 100.000 de soldati americani in regiune, sub amenintarea Iranului".

"Americanii stiu perfect ca cele 60 de nave ale lor din Golful Persic si din Marea Oman sunt vulnerabile si ca toate bazele lor sunt in raza de actiune a rachetelor noastre", a adaugat acesta.

Statele Unite si Israelul au reafirmat in aceasta saptamana ca optiunea unei lovituri militare impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului ramane valabila in cazul esecului negocierilor din iunie, de la Moscova, intre republica islamica si marile puteri.

"Nu avem intentia sa continuam pe termen nedefinit discutiile (...). Nisa se inchide", a afirmat joi ambasadorul Statelor Unite in Israel, Dan Shapiro, in conditiile in care ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a subliniat ca statul evreu nu va astepta pana cand va fi "prea tarziu" pentru a bloca programul nuclear iranian printr-o actiune militara.