Britanicii celebreaza incepand de sambata, timp de patru zile, Jubileului de Diamant al Reginei, respectiv implinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, scrie AFP.

Tanara Regina Elisabeta IIFoto: thediamondjubilee.org

Festivitatile se anunta grandioase, la inaltimea evenimentului: este pentru a doua oara cand un suveran britanic serbeaza un jubileu de diamant, dupa Regina Victoria in 1897.

Cu ocazia acestui eveniment, strazile si vitrinele magazinelor au fost decorate in culorile drapelului regatului, iar buticurile sunt pline de suveniruri cu efigia Reginei Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron in 1952, la varsta de 25 de ani.

Startul manifestarilor a fost dat sambata de cursa hipica de la Epsom, in sudul Londrei. Regina, in varsta de 86 de ani, a asistat fara stres, intrucat niciun cal din echipa sa nu a participat anul acesta la derby.

Festivitatile populare incep cu adevarat duminica, printr-o impozanta parada nautica ce se desfasoara pe Tamisa. O mie de ambarcatiuni participa la acest eveniment, o premiera in ceea ce priveste amploarea sa, potrivit organizatorilor.

Regina participa la parada intr-o ambarcatiune regala decorata somptuos in culorile rosu si auriu, fiind insotita de mai multi membri ai familiei, intre care printul William si sotia sa, Kate. Un milion de persoane sunt asteptate pe malurile Tamisei pentru a urmari acest spectacol ce va dura trei ore.

Luni, festivitatile se vor concentra in cursul serii, cu un picnic in gradinile Palatului Buckingham, unde 10.000 de persoane selectate la intamplare vor degusta preparatele bucatarului de trei stele Heston Blumenthal.

Va urma apoi un concert in fata Palatului Buckingham. Pe afis: Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue, pianistul Lang Lang. Concertul va fi transmis in direct de BBC.

Marti va fi o zi dedicata ceremoniilor mai traditionale: liturghie de multumire la Catedrala Saint Paul, urmata de o receptie la Parlament si o baie de multime.

Programul manifestarilor de la Londra

Principalele momente festive au inceput sambata, 2 iunie, data incoronarii Reginei, si dureaza patru zile. BBC va transmite multe dintre aceste evenimente. Iata calendarul acestora, asa cum este el prezentat pe site-ul oficial al Jubileului de diamant al reginei:

2 iunie - derby-ul Epsom, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana acum.

3 iunie - "big lunch" (marele pranz n.r.), cand milioane de oameni vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului.

- evenimentul are loc pe Tamisa, unde 1.000 de ambarcatiuni ofera un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

4 iunie - aprox. 19.30 (ora Londrei) BBC organizeaza un concert extraordinar in gradina Palatului Buckingham, la care participa Regina si Printul Consort si alti membri ai familiei regale. Printre artistii care vor canta sunt Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard si Ed Sheeran. 10.000 de bilete vor fi date gratis publicului britanic, prin tragere la sorti.

- 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, pana la Londra. Pe acesta din urma il va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit.

5 iunie - va avea loc o slujba la catedrala Saint-Paul, dupa care regina se va plimba cu caleasca prin centrul Londrei