Linia de aparare in procesul norvegianului Behring Anders Breivik, care vrea sa raspunda penal pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, a suferit schimbari radicale vineri, cand un important organism oficial si-a exprimat indoiala cu privire la evaluarea care il declara pe Breivik sanatos psihic, relateaza AFP.

In contextul in care sanatatea sa mentala se afla in centrul atentiei procesului sau, Breivik a fost declarat psihotic si, ca atare, nu poate raspunde din punct de vedere penal, a aratat o prima expertiza psihiatrica, aceasta fiind ulterior contrazisa de o contraexpertiza care l-a evaluat ca suficient de sanatos din punct de vedere psihic pentru a raspunde penal pentru faptele sale.

Totodata, aceeasi comisie are doua "obiectii majore" fata de contraexpertiza, in ciuda unei completari a informatiilor ceruta autorilor acesteia, rezulta dintr-o scrisoare foarte tehnica publicata vineri.

Potrivit juristilor, o asemenea concluzie inseamna ca aceasta contraexpertiza nu a fost nici aprobata dar nici respinsa.

In scrisoarea sa, Comisia precizeaza ca "intrebarile puse expertilor psihiatri (...) nu vizeaza concluzia lor in sine", ci fundamentele care au condus la o asemenea concluzie.

Expertiza este, de fapt, slabita in comparatie cu prima, in contextul in care aceasta ii este favorabila extremistului, in varsta de 33 de ani, care vrea sa fie declarat sanatos din punct de vedere psihic, pentru ca ideologia pe care o promoveaza sa nu fie invalidata de un diagnostic.

"Am fi preferat, desigur, ca aceasta comisie sa nu aiba obiectii cu privire la a doua expertiza", a declarat pentru AFP avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, precizand totodata ca tribunalului din Oslo ii va reveni sa ia o decizie cu privire la greutatea pe care vrea sa i-o dea, in verdictul sau, asteptat in luna iulie.

Procurorul Svein Holden a repetat, la randul sau, ca vrea sa pastreze toate optiunile pana la finalul procesului, rezervandu-si dreptul de a retine responsabilitatea sau lipsa de responsabilitate penala a acuzatului.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenti, deschizand focul intr-o tabara de vara a Miscarii Tineretului Laburist, pe Insula Utoya, imediat dupa ce a ucis alte opt persoane, intr-un atentat cu bomba vizand sediul Guvernului din capitala norvegiana Oslo.

Daca Anders Breivik este declarat lipsit de responsabilitate din punct de vedere, el risca internarea intr-o institutie psihiatrica, posibil pe viata. In caz ca va fi declarat responsabil, Breivik risca 21 de ani inchisoare, o pedeapsa care ar putea fi prelungita atat timp cat va fi considerat periculos pentru societate.