Irlandezii au aprobat cu 60,3% din voturile exprimate pactul bugetar european, ce a fost supus unui referendum joi, potrivit rezultatelor finale anuntate vineri de sefa operatiunilor de numarare a voturilor, Riona Ni Flanghaile, transmite AFP.

In cadrul referendumului, 955.091 de alegatori au votat "Da", fata de 629.088 care au votat "Nu", a precizat aceasta.

Premierul irlandez de centru Enda Kenny le ceruse cetatenilor sa voteze in favoarea pactului, care va fi, potrivit lui, sinonim cu stabilitatea.

"Reprezinta un puternic vot de incredere (...) care va fi vazut astfel si in strainatate", a reactionat imediat ministrul protectiei sociale Joan Burton, sefa de campanie pentru referendum din cadrul Partidului Laburist, ce face parte din coalitia de guvernamant.

Irlanda este pana in prezent singura tara membra UE care a supus unui referendum acest pact bugetar european, care impune respectarea unor reguli stricte privind deficitul si cheltuielile bugetare, sub amenintarea sanctiunilor.

Acest nou pact fiscal, care vizeaza consolidarea disciplinei bugetare in cadrul Uniunii ca urmare a crizei datoriilor, a fost semnat la 2 martie, la Bruxelles, de sefii de stat si de guvern din 25 din cele 27 de state membre ale UE (exceptie facand Marea Britanie si Cehia).