Presedintele american Barack Obama a ordonat intensificarea atacurilor cibernetice impotriva programului nuclear iranian, cu toate ca virusului informatic Stuxnet fusese descoperit in mod accidental in anul 2010, scrie editia de astazi a publicatiei The New York Times citata de AFP.

Aceste atacuri, care au inceput inca din timpul mandatului lui George W. Bush, sub numele de cod "Jocurile Olimpice", sunt primele atacuri de anvergura initiate de Statele Unite impotriva unei tari, afirma cotidianul american.

Programul ar fi utilizat virusi informatici dezvoltati de Israel, adauga The New York Times, care precizeaza ca articolul sau se bazeaza pe o serie de interviuri luate unor fosti si actuali responsabili americani, europeni si israelieni, timp de 18 luni, care au inspirat, de asemenea, si cartea jurnalistului David Sanger, intitulata "Confront and Conceal: Obama's Secret Wars and Surprising Use of American Power", ce urmeaza sa fie publicata saptamana viitoare.

Atacurile cibernetice, care urmareau sa impiedice Teheranul sa dezvolte arme nucleare si sa evite un atac preventiv al Israelului impotriva Iranului, au perturbat puternic centrala nucleara de la Natanz, mentioneaza publicatia americana.

Cu toate acestea, inalti responsabili din administratia americana planuiau sa incheie acest program, dupa ce un "element" al programului a fost descoperit din greseala in 2010 si a aparut in sistemele informatice din mai multe tari, asigura NYT, amintind de virusul Stuxnet.

Presedintele Obama ar fi ordonat in cele din urma continuarea atacului, iar la o saptamana dupa descoperirea virsului Stuxnet, o noua versiune a programului ar fi scos din functiune pana la 5000 de centrifuge iraniene la acea vreme, relateaza sursa citata.

De altfel, expertii in domeniu au banuit Statele Unite si Israelul de implicare in dezvoltarea virusului Stuxnet, insa niciunul dintre cele doua state nu a recunoscut vreodata.

Unul dintre purtatorii de cuvant de la Pentagon a refuzat sa comenteze titlul articolului aparut in The New York Times, insa acesta a precizat ca Barack Obama si secratarul de stat al apararii, Leon Panetta, au facut o prioritate din atacurile cibernetice.

Articolul publicat de NYT intervine in contextul in care producatorul rus de antivirusuri Kaspersky Lab a anuntat luni ca a identificat un virus informatic cu un potential distrugator neegalat pana in prezent, botezat Flame, si utilizat ca "arma cibernetica" impotriva mai multor tari.

Potrivit presei occidentale, Flame ar fi fost folosit pentru atacarea ministerului Petrolului din Iran si a principalului terminal petrolier al acestei tari.