Partidul conservator Noua Democratie (ND) si stanga radicala Syriza se lupta strans pentru primele doua locuri la alegerile legislative din 17 iunie, fara insa a exista perspectiva unei majoritati absolute, potrivit ultimelor sondaje autorizate pentru publicare in Grecia, inaintea scrutinului, relateaza AFP.

Doua dintre aceste sondaje publicate vineri afirma ca ND conduce un sondaje, dar cu un avans inferior marjei de eroare de 3%, in timp un al treilea da castigator partidul Syriza, cu un avans de 6%. Stanga radicala este formatiunea care a inregistrat cel mai puternic avans in decursul ultimei saptamani.

In total, ND este creditata cu un scor de 25,5% pana la 26,5%, in timp ce Syriza evolueaza intre 23,6% si 31,5%. Aceste rezultate vor obliga castigatorul alegerilor sa recurga la aliante pentru a putea guverna.

Aliat al ND inaintea scrutinului din 6 mai, Pasok (socialisti) are un scor cuprins intre 9,9% si 13,5%.

Stanga democrata evolueaza intre 4,4% si 7,5%, potrivit celor trei sondaje.

Aceste patru formatiuni sustin ca doresc mentinerea tarii in Zona Euro, pledand insa pentru o renegociere - radicala, pentru Syriza, temperata, pentru celelalte - a termenilor curei de austeritate impusa tarii in schimbul sprijinului financiar din partea UE si FMI.

Duelul ND-Syriza reduce scorul celorlalte trei partide care nu doresc mentinerea euro.

National-populistii Grecii independeti pierd jumatate din voturi, intre 5,3% si 5,8%, partidul comunist KKE evolueaza intre 5,2% si 5,7% in timp ce neonazistii Chryssi Avghi scad la un scor cuprins intre 3,6% si 5,1%, ceea ce le va permite insa sa se mentina in Parlament.