Pactul bugetar european urmeaza sa fie adoptat in Irlanda, dupa ce mai mult de doua treimi din populatie a votat pozitiv, au anuntat surse guvernamentale dupa inchiderea urnelor, citate de Reuters. "Este sigur ca mai mult de 60% dintre cetateni au spus referendumului", a declarat una din surse dupa ce a consultat datele de votare. Numararea voturilor va incepe vineri, iar rezultatele urmeaza sa fie anuntate cateva ore mai tarziu.

Pactul, aprobat de liderii tuturor tarilor membre, cu exceptia Marii Britanii si Cehiei, prevede respectarea "regulilor de aur" cu privire la echilibrul finantelor, sub amenintarea sanctiunilor.

Premierul irlandez de centru Enda Kenny a facut campanie pentru aprobarea referendumului, care va fi, potrivit lui, sinonim cu stabilitatea.

In schimb, Gerry Adams, liderul Sinn Fein, partid nationalist de stanga, a apreciat ca pactul ar semnifica si mai multa austeritate. "Stim ca austeritatea nu functioneaza si acest lucru il spun tot mai multe persoane in Europa", a reiterat el cu o zi inaintea scrutinului.