Comunitatea internationala ar putea reactiona trecand peste acordul Consiliului de Securitate al ONU pentru a pune punct violentelor din Siria, in cazul in care divergentele persista in sanul Consiliului, a declarat ambasadoarea americana la Natiunile Unite, citata de AFP.

Intr-o declaratie de presa sustinuta miercuri, Susan Rice a apreciat ca, daca Damascul nu se conformeaza planului de pace al lui Kofi Annan, Consiliul de Securitate ar trebui sa-si "asume responsabilitatile" si sa accentueze presiunea asupra regimului lui Bashar al-Assad.

La mai putin de o saptamana de la masacrul din Houla (centrul Siriei), soldat cu aproximativ o suta de morti, cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate continua sa sustina planului lui Annan, dar raman divizate asupra mijloacelor de a spori presiunea asupra Damascului pentru a respecta acest plan.

Tarile occidentale evoca sanctiuni, dar Rusia continua sa se opuna.

Daca aceste divergente persista si violentele continua, "membrii Consiliului si ai comunitatii internationale nu vor avea alta optiune decat sa analizeze daca sunt pregatite sa-si asume actiuni in afara cadrului planului Annan si a autoritatii" ONU.

"Decizia e in mainile guvernului sirian. El trebuie sa-si indeplineasca angajamentele. Daca se conformeaza, atunci opozitia va fi obligata sa faca si ea un gest", a comentat Rice.

"Daca nu acesta va fi cazul, Consiliul va avea responsabilitatea de a actiona rapid. Si daca nu o vom face, vom fi confruntati cu un al treilea scenariu, pe care speram inca sa-l putem evita", a adaugat ea.

Consiliul a adoptat in unanimitate duminica o declaratie care condamna guvernul sirian pentru masacrul de la Houla, in urma caruia peste 108 oameni si-au pierdut viata.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise de la inceputul miscarii populare de revolta impotriva regimului lui Bashar al-Assad, in martie 2011, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului.