Doi jurnalisti ai tabloidului britanic The Sun, Alex Peake si Simon Jones, au petrecut o saptamana in Coreea de Nord, un stat condus de cel mai opresiv regim din lume, noteaza editia electronica The Sun. Cei doi jurnalisti britanici s-au prezentat drept oameni de afaceri si au obtinut vizele pentru Coreea de Nord prin intermediul unui contact din China. Pentru a obtine viza, cei doi ziaristi au oferit adrese de e-mail si date de contact false.

Alex Peake si Simon Jones au patruns in Coreea de Nord trecand frontiera Chinei, in orasul nord-coreean Sinuiju. Cladirile din oras nu au geamuri, desi Kim Jong Il ordonase ca acestea sa fie construite in asa fel incat sa para vecinilor chinezi ca nord-coreeni traiesc bine. De fapt, locuitorii orasului sufera de foame, noteaza jurnalistii.

In afara blocurilor cenusii, restul cladirilor au rolul de turnuri de observatie, acestea fiind pazite de soldati, care au ordin sa traga in oricine incearca sa obtina o viata mai buna. De asemenea, nu exista magazine sau restaurante.

Ziarul britanic relateaza ca localnicii poarta insigne ale liderilor Kim Jong Il sau Kim Il Sung, nu zambesc si merg cu capul lasat.

In timpul calatoriei cu trenul pana in capitala Phenian, cei doi jurnalisti au observat monumente ale liderilor supremi chiar si in cele mai indepartate asezari rurale. Alex Peake si Simon Jones au fost cazati in hotelul Yanggakdo, o cladire cu 47 de etaje, unul dintre hotelurile folosite de regim pentru a caza turistii, construit pe o insula din mijlocul orasului.

Hotelul, construit in 1995, dispune de sase lifturi, desi nu are un buton pentru etajul al cincilea, acolo unde este cazat personalul sau agentii guvernamentali care spioneaza oaspetii, dupa convingerea unor persoane. Fiecare camera are un televizor, insa timpul de emisie este dedicat propagandei pro-regimului de la Phenian. Personalul hotelului refuza bacsisul si in loc de rest ofera doua gume de mestecat. In mod ironic, este interzisa fotografierea de aproape a monumentelor, fiind de preferat cadrele largi, care contin monumentul in ansamblul sau.

Desi regimul lupta impotriva influentelor occidentale, exista un fast food si o pizzerie in Phenian. Ziaristii britanici au intrebat un ghid local despre America si, fara ezitare, acesta si-a inclestat pumnii si a inceput sa strige ''Jos cu Statele Unite ale Americii''. In schimb, cei trei ghizi ascultau Beatles si iubeau muzica lor, desi nu mai auzisera de John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney sau George Harrison. Singurul star occidental de care auzisera era Michael Jackson, insa au fost socati sa afle ca acesta murise.

Phenianul se mandreste cu un metrou cu doua linii si 17 statii, insa se crede ca exista, de fapt, doar trei statii. De asemenea, doar membrii privilegiati de partid pot calatori cu trenurile germane.

Mare parte din capitala nord-coreeana este cufundata in intuneric, deoarece lumina se taie la ora 23:00. Doar statuile si monumentele inchinate liderilor supremi sunt luminate in mod constant. Mai putin de un procent din populatia Coreei de Nord detine un autoturism, astfel ca blocajele de trafic sunt practic inexistente.