Imbogatirea uraniului la nivelul de 20% in Iran nu reprezinta ''un pas spre o bomba atomica'', a declarat miercuri presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, intr-un interviu acordat televiziunii France 24, reiterand astfel ''dreptul'' tarii sale de a avea o activitate nucleara, relateaza AFP.

''Imbogatirea la nivelul de 20% este un drept in conformitate cu normele internationale (...) S-au spus minciuni la adresa programului nostru nuclear. Imbogatirea uraniului la un nivel de 20% nu reprezinta un pas spre bomba atomica'', a explicat Ahmadinejad.

''Ce este mai periculos? Sa detii o bomba atomica (cum ar fi cazul marilor puteri sau al altor tari) sau sa imbogatesti uraniu la un nivel de 20%?'', s-a intrebat presedintele iranian.

Ahmadinejad a afirmat ca marile puteri si Agentia Internationala pentru Energie Atomica ar fi trebuit ''sa furnizeze Iranului uraniu imbogatit la nivelul de 20%, insa acestea nu au facut-o'', pentru a asigura combustibilul necesar alimentarii reactorului nuclear de la Teheran. Liderul iranian a precizat ca marile puteri ''trebuie sa ofere ceva in schimb'' daca vor ca Iranul sa nu mai beneficieze complet de drepturile sale.

Imbogatirea uraniului la nivelul de 20% reprezinta principalul subiect de disputa intre Iran si marile puteri, care au reluat negocierile privind controversatul programul nuclear din Iran la mijlocul lunii aprilie, la Istanbul, dupa 15 luni de pauza.

In cadrul negocierilor de la Bagdad, Statele Unite, Rusia, Franta, China, Marea Britanie si Germania, tari membre permanente ale Consiliului de Securitate, au cerut Iranului sa suspende imbogatirea uraniului la 20%, insa regimul de la Teheran a refuzat. Negocierile intre Grupul 5+1 si Iran vor continua pe 18 si 19 iunie, la Moscova.

In final, Ahmadinejad a mentionat ca nu crede in ''amenintarile'' Israelului de a ataca Iranul. ''De ce guvernele occidentale nu protesteaza la amenintarile Israelului fata de Iran?'', a intrebat liderul de la Teheran, care a mentionat ca ''Iranul nu este o tara creata pe harta''.

Consiliul de Securitate a adoptat sase rezolutii impotriva Iranului, intre care patru sanctiuni economice, inclusiv solicitarea de a suspenda imbogatirea cu uraniu.