Curtea suprema a Marii Britanii a dat miercuri unda verde extradarii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, in Suedia, care solicita cercetarea acestuia intr-un dosar in care este acuzat de viol si agresiuni sexuale, anunta AFP.

Cinci dintre cei sapte judecatori ai celei mai inalte instante britanice au respins ultimul apel al australianului, arestat in decembrie 2010 la Londra si care se lupta de atunci impotriva extradarii sale.

Assange a negat intotdeauna aceste acuzatii, afirmand ca a fost vorba de relatii sexuale liber consimtite.

Apararea lui Assange a contestat solicitarea de extradare din partea Suediei, deoarece mandatul de arestare a fost emis de un procuror care a actionat in numele statului suedez, ceea ce, spun avocatii, nu ofera nicio garantie de independenta si impartialitate.

Dupa decizia de miercuri a Curtii Supreme, extradarea lui Julian Assange ar putea interveni, teoretic, in zece zile, in conditiile in care australianul nu se decide sa se adreseze Curtii Europene pentru Drepturile Omului din Strasbourg.

Julian Assange, in varsta de 40 de ani, nu s-a prezentat in fata Curtii Supreme pentru a asculta decizia. Un apropiat al sau a sustinut ca acesta "s-a decis sa vina, cu mama sa (Christine Assange), dar au fost prinsi intr-un ambuteiaj".