Ministrul israelian al Afacerilor strategice, Moshe Yaalon, a justificat marti recursul la virusuri informatice puternice, precum "arma cibernetica" Flame, recent descoperita, prin nevoia de a contracara amenintarea nucleara iraniana, scrie AFP.

"Este justificat, pentru oricine considera amenintarea iraniana drept o amenintare semnificativa, adoptarea unor diverse masuri, inclusiv acestea, pentru a o stopa", a afirmat Yaalon, la postul de radio al Armatei, alimentand speculatiile legate de o posibila implicare a Israelului in astfel de programe informatice.

"Israelul este un lider al noilor tehnologii si aceste instrumente ne ofera o gama larga de de posibilitati", a precizat Yaalon, care este si vicepremier.

Producatorul rus de antivirusuri Kaspersky Lab a anuntat luni ca a identificat un virus informatic cu un potential distrugator neegalat pana in prezent, botezat Flame, si utilizat ca "arma cibernetica" impotriva mai multor tari.

"Complexitatea si functionalitatea programului recent descoperit depasesc toate celelalte arme cibernetice cunoscute in prezent", a subliniat compania rusa, intr-un comunicat.

Potrivit Kaspersky, Flame este "de douazeci de ori mai important decat Stuxnet", un virus detectat in 2010 si folosit impotriva programului nuclear iranian.

Flame este capabil sa "fure informatii importante, nu doar continute in calculatoare, informatii despre sistemele vizate, documente arhivate, contactele utilizatorilor si chiar inregistrari audio ale conversatiilor", a precizat societatea rusa.

Potrivit presei occidentale, Flame ar fi fost folosit pentru atacarea ministerului Petrolului din Iran si a principalului terminal petrolier al acestei tari.

Dupa virusii Stuxnet si Duqu, un alt soft asemanator, Flame, marcheaza "o noua etapa" in razboiul cibernetic "si este important sa intelegem ca astfel de arme cibernetice pot fi utilizate impotriva oricarei tari", a declarat Evgheni Kaspersky, director general al societatii rusesti.