Expertii europeni in terorism avertizeaza ca reteaua Al-Qaida ar putea planui un atac asupra Jocurilor Olimpice de la Londra, in incercarea de "a-si maximiza impactul", noteaza The Independent. Europol, o organizatie de combatere a criminalitatii la nivel european, a avertizat ca Jocurile Olimpice reprezinta un "eveniment major", care ar putea fi vizat prin prisma valorii sale simbolice.

Expertii in securitate avertizeaza ca succesul unui asemenea atac, la scara larga, ar putea revigora organizatia, a carei imagine a avut mult de suferit in urma mortii liderului Osama Bin Laden.

Europol mentioneaza ca Al-Qaida si-a concentrat strategia pe "jihadul individual" in ultimii ani. Totodata, organizatia europeana a avertizat ca reteaua terorista intentioneaza sa desfasoare un atac care ar putea "cauza numeroase victime" si ar putea produce un "impact psihologic" care sa aiba "un efect negativ pe termen lung asupra societatii".

Cotidianul britanic arata, de asemenea, ca Statele Unite au avertizat Marea Britanie in privinta unui atac cibernetic major organizat de gruparile de crima organizata si grupurile de protest care vizeaza Jocurile Olimpice.

Guvernul britanic a cheltuit milioane de euro pentru asigurarea securitatii la Jocurile Olimpice din acest an. Masurile includ rachete sol-aer pozitionate pe acoperisurile unor cladiri inalte, peste 13.000 de militari si o arma pentru dispersarea multimii, care provoaca durere.