Majordomul Papei Benedict al XVI-lea a fost acuzat in dosarul scurgerilor de informatii de la Vatican
Paolo Gabriele (46 de ani), majordomul personal al Papei Benedict, a fost arestat joi sub suspiciunea ca ar fi facilitat scurgerea unor documente secrete, dintre care unele vorbeau despre clientelism si coruptie in cadrul contractelor Vaticanului. Scandalul a ajuns sa fie cunoscut drept "Vatileaks".
Investigatia preliminara a autoritatilor a fost modificata in investigatie formala, insemnand ca Paolo Gabriele a fost acuzat oficial.
Cum Vaticanul nu dispune de inchisoare, Gabriele este retinut intr-una dintre asa numitele "camere de siguranta" din birourile politiei Vaticanului.
Vaticanul a informat ca Paolo Gabriele va beneficia de "toata garantiile juridice prevazute de codul penal al Statului Vatican."
Barbatul, care locuieste in Vatican impreuna cu sotia si cei trei copii, a lucrat ca asistent in apartamentul pontifical de sase ani, dupa ce fusese asistent al prefectului Casei Pontificale, monseniorul James Harwey.
Paolo Gabriele a ajuns in atentia autoritatilor ecleziastice catolice in cadrul anchetei declansate de Comisia Cardinalilor privind scurgeri de informatii despre activitatile private ale Papei Benedict.
Potrivit speculatiilor din presa italiana, este putin probabil ca Gabriele sa fi lucrat singur existand posibilitatea ca acesta sa fie un pion in lupta pentru putere de la Vatican.
"Niciodata senzatia de dezorientare in cadrul Bisericii Catolice nu a mai atins un asemenea nivel. Insa acum e ceva mai mult decat atat - este o senzatie de dezordine sistemica", scrie Alberto Melloni, specialist in istoria Bisericii Catolice, in paginile Corriere della Sera.
Daca este gasit vinovat de aduse, Gabriele ar putea fi condamnat la maximum 30 de ani in inchisoare, sentinta pe care ar implini-o intr-o inchisoare italiana, ca urmare a unei intelegeri intre Vatican si autoritatile de la Roma.
Scandalul "Vatileaks" se refera la o scurgeri repetate de documente confidentiale ale Vaticanului (in lunile ianuarie si februarie), printre care si scrisori personale ale Papei.
Unele documente ridica problema coruptiei, a greselilor de management si a nepotismului in acordarea contractelor de munca in interiorul Vaticanului. In documente se vorbeste, de asemenea, despre neintelegerile interne in gestionarea Bancii Vaticanului.
Presedintele Institutului pentru lucrari religioase, cunoscuta ca Banca Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, si-a prezentat demisia, a anuntat joi seara Vaticanul. Consiliul de administratie al bancii "a adoptat in unanimitate un vot de neincredere in presedinte" caruia i s-a solicitat sa-si depuna mandatul.
Vinerea trecuta, presa italiana a dezvaluit noi documente confidentiale ale Sfantului Scaun, la trei saptamani dupa ce Papa Benedict al XVI-lea a infiintat o comisie de ancheta pentru a face lumina in legatura cu originea scurgerii repetate de documente ale Vaticanului.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Si totusi borfasii din BOR sunt de 1000 de ori mai imorali, ipocriti si profitori decat confratii lor de la Vatican.
Cand a scazut serios popularitatea bisericii catolice? Dupa inventarea tiparului, cand ceea ce a scris Luther a putut sa se raspandeasca in toata Europa, astfel incat oamenii nu au mai putut fi tinuti in intuneric.
La Consiliul de la Toulouse, pe la inceputul secolului al treisprezecelea, Papa a emis hotararea prin care se interzicea oficial ca laicii sa detina scrieri din Vechiul Testament si din Noul Testament si se interzicea, de asemenea si traducerea lor. De ce? Pur si simplu pt ca ceea din ceea ce scrie acolo rezulta ca organizatia bisericii catolice nu este nicidecum potrivit cu invatatura apostolilor, desi Papa pretinde a fi "succesorul apostolilor", si nu numai atat, dar insasi ideea de "succesiune apostolica" este negata de ceea ce a spus apostolul Pavel.
Nu-i asa ca si acum i-ar arde pe rug pe unii? Dar, din fericire, societatea a mai evoluat si nu mai e in intunericul din evul mediu.