Premierul rus Dmitri Medvedev a fost ales, sambata, in cadrul unui congres extraordinar, presedinte al partidului de guvernamant Rusia Unita, informeaza RIA Novosti. Numirea are loc dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat, la sfarsitul lunii aprilie, ca renunta la sefia partidului in favoarea lui Medvedev.

Dmitri MedvedevFoto: Reuters

In cadrul congresului extraordinar al partidului Rusia Unita, Medvedev (46 de ani) a fost ales cu unanimitate de voturi de delegatii partidului, reuniti in cladirea istorica Manej, situata in apropierea Kremlinului, relateaza AFP.

In calitate de presedinte al gruparii politice, Medvedev a anuntat ca va incerca sa reformeze partidul pe care l-a comparat anterior cu stagnare politica din epoca lui Leonid Brejnev, fost lider al Uniunii Sovietice.

In timpul congresului, Medvedev a declarat in fata a circa 3.000 de delegati invitati la eveniment ca sunt necesare schimbari "revolutionare" in cadrul partidului, astfel incat Rusia Unita sa devina "mai democratica" si "mai deschisa".

"Prioritatea principala a partidului trebuie sa fie implicarea tinerilor", a adaugat Medvedev punanad accentul si pe importanta internetului si a retelelor de socializare in activitatea partidului.

Liderul Rusiei Unite a estimat ca este necesar "un impuls nou", avand in vedere "factorul de oboseala" care "incepe sa joace impotriva partidului".

"In cinci ani, Rusia trebuie sa castige noile alegeri pentru Duma de stat (n.r. camera inferioara a Parlamentului rus)", a precizat Medvedev in aplauzele publicului, in timp ce pe un ecran instalat in spatele lui flutura un steag rusesc.

Intr-un scurt discurs, Vladimir Putin a declarat ca Rusia Unita a ramas "principalul aliat si partener", iincercand sa puna punct zvonurilor potrivit carora retragerea de la conducerea Rusiei Unite ar fi una dintre cele mai recente incercari ale lui Putin de a se distanta de un partid politic care a inceput sa piarda sprijinul alegatorilor dupa scrutinul legislativ din decembrie 2011.

Putin a preluat conducerea partidului Rusia Unita in 2008, cand a devenit si premier al Rusiei.

Inainte de investitura sa, in Kremlin, la 7 mai, Vladimir Putin a declarat ca intentioneaza "sa ramana deasupra partidelor", asa cum cere "traditia politica" in Rusia.

In urma alegerilor din decembrie, Rusia Unita a pierdut un sfert din locurile detinute in Duma de Stat, obtinand totusi o majoritate absoluta, cu 238 de locuri din 450. In alegerile din 2007, Rusia Unita o obtinut a majoritate covarsitoare de doua treimi, cu 315 locuri din 450.

Rezultatul scrutinului din decembrie a starnit un val de proteste in intreaga Rusie, atat opozitia cat si observatorii independenti denuntand frauna electorala masiva. Puterea a negat acuzatiile.