Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a descoperit urme de uraniu imbogatit la un nivel peste limita de 20%, la centrala nucleara de la Fordo (Iran), conform unui raport al agentiei difuzat vineri, informeaza AFP.

Testele efectuate pe mostrele prelevate de la Fordo pe 15 februarie 2012 "atesta prezenta unor particule al caror nivel de imbogatire atinge 27%", precizeaza raportul AIEA, in conditiile in care gradul de imbogatire declarat de Iran este de sub 20%.

Iranul a explicat ca productia acestor particule era "legata, posibil, de motive independente de vointa operatorului" uzinei, situata la 150 de kilometri sud de Teheran. AIEA a evaluat raspunsul Iranului si a cerut clarificari suplimentare, potrivit textului raportului.

Uraniul imbogatit peste nivelul de 20% poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare, insa regimul de la Teheran insista ca programul sau nuclear are doar scop civil, in timp ce puterile occidentale il suspecteaza de dezvoltarea in secret a unui program nuclear militar.