Bulgaria, Turcia si Qatar au convenit infiintarea unei companii de proiect pentru constructia unei autostrazi de 300 kilometri de la Ruse pana la Svilengrad, la granita cu Grecia si Turcia, a anuntat Ministerul Constructiilor de la Sofia, anunta Mediafax, citand Reuters. Autostrada va strabate teritoriul Bulgariei de la nord la sud, conectand granita cu Romania de frontiera cu Grecia si Turcia.

"La intalnirea premierilor Bulgariei, Qatarului si Turciei au fost purtate discutii tehnice privind constructia unei autostrazi Ruse - Svilengrad prin parteneriat public-privat", a declarat joi seara, intr-o conferinta de presa, ministrul bulgar al Constructiilor, Lilyana Pavlova.

Saptamana trecuta, premierii celor trei state au convenit sa analizeze proiecte comune de infrastructura, inclusiv constructia unei autostrazi care sa conecteze podul Giurgiu - Ruse cu Istanbulul.

Ministrul bulgar al Constructiilor a precizat ca proiectul ar trebui finalizat in termen de patru ani si va costa aproximativ 1,5 miliarde leva, suma care reprezinta 766 milioane euro la cel mai recent curs de schimb.

"Nu este un proiect sprijinit de UE. Va fi realizat ca proiect comun cu participarea celor trei tari", a afirmat premierul bulgar Boiko Borisov, prezent de asemenea la conferinta.

Saptamana trecuta, premierul din Qatar, Seicul Hamad Bin Jassim al-Thani, a declarat ca emiratul va depozita 200 milioane de dolari (160 milioane euro) la banca centrala a Bulgariei drept garantie privind intentiile serioase de investitii in tara. Qatar a anuntat ca va investi 100 milioane euro, intr-o perioada de un an, in agricultura, turism, infrastructura si alte proiecte in Bulgaria.