Fostul vicepremier Igor Secin a preluat conducerea Rosneft. Omul care a supravegheat sectorul energetic al Rusiei a facut multe pentru acest domeniu si acum "are tot dreptul de a beneficia de rezultatele muncii sale", a declarat premierul Dmitri Medvedev. Secin se opune ideii de privatizare a activelor energetice ale tarii, precizeaza Gazeta.ru.

Conform statutului Rosneft, functia de presedinte al consiliului director este asigurata de directorul companiei. Pana la semnarea directivei prezidentiale, presedinte a fost Eduard Hudainatov care, dupa numirea lui Secin, devine prim-vicepresedintele societatii.

Secin s-a mai aflat la conducerea Rosneft si Rosneftegaz, dar in martie anul trecut, Medvedev, pe atunci sef al statului, a dispus ca ministrii sa paraseasca pana la 1 iulie 2011 functiile pe care le detineau in companiile de stat.

La inceputul lunii mai, cand inca mai era prim ministru, Putin l-a introdus din nou pe Secin pe lista candidatilor pentru consiliul director al Rosneftegaz. Surse din sectorul energetic au evocat in repetate randuri divergentele dintre Medvedev si Secin, considerat omul lui Putin si una dintre cele mai influente figuri din complexul energetic al Rusiei.

Analistii occidentali l-au catalogat pe Secin drept "energy tsar of Russia". Un loc pentru Secin in structurile statului se cauta de mult. Potrivit unor informatii neoficiale, i se pregatea fie rolul de adjunct al administratiei prezidentiale, fie sefia unei institutii de forta. "Pacat ca nu pot fi unificate intr-un singur mamut Rosneft, Gazprom si FSB", a glumit un consultant al mai multor companii de stat.

Medvedev i-a cerut lui Secin sa acorde si pe viitor atentia cuvenita colaborarii cu partenerii straini. Alt moment important, a spus premierul, il constituie, in opinia lui, preturile la carburantul si benzina produse de Rosneft. "Ma astept sa aveti o colaborare buna cu guvernul", a subliniat Medvedev. "Vom incerca sa dezvoltam si aceasta latura a activitatii noastre", a raspuns Secin.