Parlamentul European doreste sa ofere asistenta Ucrainei in incercarea de a se gasi o solutie satisfacatoare pentru toate partile in cazul Iuliei Timosenko, intrucat acuzatiile de abuz aduse acesteia au afectat in masura semnificativa relatiile dintre Kiev si UE. Potrivit presedintelui Parlamentului European Martin Schulz, raspunsul dat propunerii sale de catre Ucraina prin intermediul premierului Mykola Azarov este unul favorabil, informeaza AFP.

Schulz a propus si trimiterea in Ucraina a unui grup de medici care sa se ocupe de Iulia Timosenko. Acestia ar urma sa colaboreze cu doctorii de la clinica Charite Berlin care isi ofera deja asistenta. Totodata se doreste crearea unui grup de observatori recunoscuti pe plan international care sa asiste la proces si care sa aiba acces complet la toata documentatia si procedurile Tribunalului.

Acuzatiile aduse fostului premier al Ucrainei au starnit la nivel international un val de critici. Mai multe state membre UE au amenintat chiar cu boicotarea politica a Campionatului European de fotbal 2012, care urmeaza sa se desfasoare in iunie-iulie in Polonia si Ucraina. Orasul Harkov in care este detinuta Iulia Timosenko este unul dintre cele patru orase ucrainiene in care se va desfasura Campionatul.