Conducatorul partidului de stanga Syriza din Grecia, Alexis Tsipras, a declarat luni la Paris ca nu cancelarul german, Angela Merkel, va decide cu privire la organizarea unui referendum in Grecia, relateaza AFP.

"Grecia este o tara suverana (...). Nu doamna Merkel va decide daca noi vom organiza un referendum sau nu", a declarat Tsipras la Paris, in cadrul unei conferinte cu Jean-Luc Melenchon, liderul miscarii stangii radicale din Franta, Frontul de stanga.

"Nu este nimic de negociat in memorandum (planul de austeritate al UE, FMI si BCE pentru Grecia) pentru ca noi nu negociem cu iadul", a precizat Tsipras.

"Cea ce se va rediscuta nu este memorandumul, ci datoria publica", a adaugat acesta.

Purtatorul de cuvant al cancelarului german, Georg Streiter, a negat inca o data luni faptul ca Merkel a sugerat organizarea unui referendum cu privire la moneda euro in Grecia, si a subliniat ca aceasta nu incearca sa "furnizeze ingrediente in bucataria politica" greaca.

Biroul premierului interimar al Greciei a anuntat vineri ca Angela Merkel a sugerat organizarea unui referendum privind mentinerea Greciei in Zona Euro, in paralel cu alegerile legislative prevazute in iunie.

In cursul unei discutii cu presedintele Greciei, Carolos Papoulias, Angela Merkel "a evocat ideea organizarii unui referendum, in paralel cu alegerile, asupra chestiunii de a stii daca cetatenii greci doresc sau nu sa ramana in Zona Euro", preciza vineri comunicatul biroului premierului. Cancelaria Germaniei a dezmintit insa imediat informatia.