Cancelarul german Angela Merkel a propus intr-adevar un referendum asupra mentinerii Greciei in Zona Euro, concomitent cu alegerile parlamentare din 17 iunie, afirma Spiegel, in editia care va fi publicata luni, in ciuda dezmintirii oficiale a Berlinului, relateaza AFP.

Ideea a fost deja enuntata lunea trecuta de ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Finante din Zona Euro, unde un "da" pentru euro ar fi insemnat si un "da" pentru programele de austeritate deja acceptate de precedentele guverne ale Greciei, scrie Spiegel, care nu citeaza insa nicio sursa.

Biroul premierului grec interimar a anuntat vineri ca Angela Merkel a evocat, intr-o discutie cu presedintele grec Carolos Papoulias, "ideea organizarii unui referendum, in paralel cu alegerile". In fata furiei provocate in Grecia, Berlinul a dezmintit prompt.

In spatele declaratiilor oficiale in favoarea mentinerii Greciei in Zona Euro, oficialii europeni incep sa-si piarda rabdarea iar ministrii de Finante l-au avertizat deschis pe omologul lor grec Filippos Sachinidis, lunea trecuta, potrivit Spiegel.

Ministrii altor state din Zona Euro care se afla in dificultate, precum Portugalia si Irlanda, au apreciat ca este inacceptabil ca tarile lor sa faca atatea eforturi pentru a indeplini cerintele Uniunii Europene in timp ce Atena este pe punctul sa isi incalce promisiunile, relateaza acest saptamanal.

"Daca organizam acum un vot secret asupra mentinerii sau nu a Greciei in Zona Euro, ar fi o majoritate enorma impotriva", i-a spus seful ministrilor de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, lui Sachinidis, calificand alegerile din 17 iunie drept "ultima sansa".