Militantul chinez pentru drepturi civice Chen Guangcheng, aflat in centrul unei crize diplomatice intre Beijing si Washington de o luna de zile, a parasit China si se indreapta spre Statele Unite ale Americii, a confirmat sambata departamentul de Stat, citat de AFP.

"Putem sa va confirmam ca Chen Guangcheng, sotia sa si cei doi copii ai lor se afla in drum spre Statele Unite, pentru a-si putea continua studiile intr-o universitate americana", a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al departamentului, Victoria Nuland.

"Asteptam cu nerabdare sosirea sa in cursul acestei zile in SUA", a adaugat purtatorul de cuvant. "Ne exprimam satisfactia pentru modul in care am putut sa rezolvam aceasta chestiune si sa-i indeplinim dorinta dl. Chen de a studia in SUA".

Chen s-a urcat impreuna cu familia sa la bordul unei aeronave a companiei United Airlines care a decolat din Beijing la ora 15,45 (07,45 GMT). Aeronava a avut insa intarziere si nu a decolat decat la ora 18,00 (10,00 GMT).

Plecarea disidentului orb pune capat unei dispute diplomatice dintre China si Statele Unite, in conditiile in care soarta militantului - care s-a refugiat sase zile, la finele lui aprilie, in ambasada americana din Beijing, dupa ce evadase din locuinta sa, unde se afla in arest la domiciliu - a fost aprig negociata de diplomatiile celor doua superputeri.