Epava vasului Costa Concordia, naufragiat pe 13 ianuarie in apropierea insulei toscane Giglio, va fi adusa la suprafata cel tarziu pana in februarie 2013, potrivit planului prezentat vineri, la Roma, de compania Costa Crociere, relateaza AFP.

Este vorba de o operatiune de mare amploare, "cea mai mare operatiune din istorie de recuperare a unei nave", a declarat capitanul Richard Habib, director executiv al societatii americane Titan care, impreuna cu societatea italiana Micoperi, a obtinut contractul pentru recuperarea epavei.

"Singura modalitate de a deplasa nava este de a o repune in pozitia in care se afla in momentul scufundarii", potrivit afirmatiilor lui Silvio Bartolotto, patronul Micoperi.

Gigantul pachebot cantareste 44.612 tone, o greutate echivalenta cu cea a Titanicului, si are o lungime de 300 de metri si latimea de 30 de metri. Pe langa faptul ca recuperarea navei reprezinta o provocare uriasa din punct de vedere tehnologic, aducerea sa la suprafata prezinta un risc ridicat pentru mediu, aceasta aflandu-se intr-o zona protejata.

Imensa nava de croaziera s-a ciocnit cu o stanca, dupa care a esuat in apropiere de insula. Accidentul s-a soldat cu 32 de morti, dintre care 15 nu au fost gasiti nici acum, din totalul de 4.229 de pasageri si membri ai echipajului.