Un raport realizat de un institut din Coreea de Sud, bazat pe marturii exacte, arata ca cel putin trei nord-coreeni au fost executati din cauza acuzatiilor de canibalism, relateaza Le Figaro. Mai multe marturii inedite vorbesc despre existenta unor acte recente de canibalism in Coreea de Nord, lucru care confirma fragilitatea situatiei alimentare din statul comunist.

In ultimii ani, autoritatile au executat cel putin trei persoane acuzate de canibalism, potrivit unui raport publicat miercuri, la Seul, realizat de un centru de cercetare sud-coreean. Astfel, in decembrie 2009, un barbat a fost executat in piata publica din orasul Hyesan, provincia Ryanggang, dupa ce a ucis si a devorat o fetota de 10 ani, arata Korea Institute for National Unification (Kinu).

Acest act de canibalism ar putea fi o consecinta a crizei alimentare acute declansata in urma reformei monetare initiata de autoritatile nord-coreene, ceea ce a dus la o crestere brusca a preturilor si a materiilor prime.

In 2006, in orasul Doksong, un barbat si fiul sau au fost, de asemenea, executati prin impuscare, dupa ce au fost acuzati ca ar fi mancat carne de om, potrivit unei marturii a unui dezertor ajuns in Coreea de Sud si intervievat de institutul sud-coreean. Martorul face parte din cei 230 de refugiati sositi recent din Coreea de Nord, refugiatii fiind intervievati de expertii institutului sud-coreean.

Korea Institute for National Unification subliniaza faptul ca este vorba de cazuri izolate, raportate de o mica parte din cei 230 de refugiati, "desi nu trebuie subestimata importanta canibalismului in Coreea de Nord".

Aceste marturii confirma rapoarte ale ONG-urilor precum Alianta Cetatenilor pentru Drepturile Omului in Coreea de Nord (NKHR) si arata ca, in ciuda unei relative imbunatatiri a circuitelor de distribuire a alimentelor dupa marea foamete din anii 1990, mai multe provincii din Coreea de Nord continua sa se confrunte cu cazuri de malnutritie.