Presedintele Francois Hollande a prezentat miercuri componenta primului sau guvern, in care fostul premier Laurent Fabius, 65 de ani, ocupa postul de ministru al Afacerilor Externe, iar Pierre Moscovici, 54 de ani, preia portofoliul Economiei si Finantelor, anunta AFP.

Nascut in Paris, Pierre Moscovici este fiul influentului fondator al psihologiei sociale, Serge Moscovici, nascut in Romania, la Braila, in 1925, si al lui Marie Bromberg-Moscovici, potrivit Wikipedia.

Este primul guvern al Frantei in care numarul barbatilor este egal cu cel al femeilor. Posturile cela mai prestigoase (Afaceri Externe, Economie, Aparare, Interne) sunt insa toate ocupate de barbati, cu exceptia Justitiei.

Noul presedinte l-a ales pe unui dintre apropiatii sai, Michel Sapin, 60 de ani, pentru ministerul Muncii si a incredintat dosarul reindustrializarii Frantei lui a Arnaud Montebourg, 49 de ani, membru al aripii de stanga a Partidului Socialist.

Jean-Marc Ayrault fusese numit prim ministru marti.

Bretonul Jean-Yves Le Drian, 64 de ani, este ministrul Apararii, iar Manuel Valls, aripa de dreapta a PS, va prelua Internele.

Christiane Taubira, 60 de ani, se va ocupa de Justitie, Aurelie Filipetti de Cultura si Marisol Touraine, 53 de ani, de Afaceri sociale si Sanatate.

Fostul purtator de cuvant al lui Hollande din campania electorala, Najat Vallaud-Belkacem, o franco-marocana in varsta de 34 de ani, va prelua portofoliul Drepturilor femeilor si functia de purtator de cuvant al guvernului.

Guvernul este format din 34 de membri, fara a-l lua in calcul pe premier.

Precedentul cabinet de drepta condus de Francois Fillon avea 32 de ministri si secretari de stat.

Primul consiliu de ministri va avea loc joi dupa amiaza, la ora 15,00 (13,00 GMT).

Vom reveni cu amanunte.