Moscova va trimite un oficial de rang inalt la Summit-ul NATO care va avea loc la Chicago, la sfarsitul acestei saptamani, si anume pe Zamir Kabulov, persoana desemnata de presedinte sa se ocupe de problema Afghanistanului, au declarat surse din Ministerul de externe pentru Kommersant, citat de The St. Petersburg Times.

Inca din luna aprilie, inainte de ultima ministeriala a NATO, eveniment care i-a reunit pe ministrii de Externe si ai Apararii, "noul" presedinte rus, Vladimir Putin, ii spusese secretarului general al NATO ca nu va participa la Summit, pentru ca evenimentul are loc la putin timp dupa preluarea mandatului si are o agenda interna extrem de aglomerata.

In cadrul ministerialei, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat ca a adresat Rusiei invitatia de a participa la reuniunea ISAF, a tarilor care contribuie la misiunea NATO in Afghanistan, dar ca nu va exista un summit NATO-Rusia in marja evenimentului de la Chicago.

Cu aceeasi ocazie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus ca Moscova va analiza invitatia, pentru ca Rusia e nemultumita ca participarile sale la reuniunile ISAF sunt doar ocazionale, in conditiile in care este un partener esential al NATO in Afghanistan.

Pe de alta parte, reuniunea Aliatilor de la Chicago va avea pe agenda un subiect sensibil pentru Rusia, scutul antiracheta, proiect fata de care Rusia si-a exprimat atat de des si atat de deschis opozitia.