Un nou manual de istorie va fi publicat la Moscova, cu scopul de a "crea o imagine pozitiva a Rusiei de astazi in randul rusilor si in lume", a anuntat miercuri ministerul rus al Educatiei si Stiintei, citat de AFP.

Acest manual va fi studiat in institutiile de invatamant cu scopul de a "rectifica stereotipurile" aparute dupa prabusirea URSS in 1991 care "minimizeaza rolul personalitatilor istorice emintente care au constituit gloria si mandria Rusiei", afirma ministerul, fara a preciza despre ce personalitati este vorba.

In ultimii ani, mai multe manuale de istorie contemporana au starnit scandal in Rusia, din cauza tentativelor de reabilitare a lui Stalin.

Acest nou manual ar urma sa denunte "falsificarile Istoriei", "o arma care vizeaza slabirea influentei internationale a Rusiei", continua ministerul.

Versiunea occidentala a istoriei, care vorbeste despre o invazie in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, urmata de ocuparea tarilor baltice (Estonia, Lituania si Letonia), este considerata de autoritatile ruse drept o "falsificare".

Pentru Moscova, este vorba despre eliberarea celor trei tari urmata de integrarea lor voluntara in Uniunea Sovietica.

In 2007, Vladimir Putin, care isi exercita atunci al doilea mandat de presedinte, a explicat istoricilor ca noile manuale trebuie sa induca "un sentiment de mandrie" noilor generatii, spre deosebire de manualele anilor '90, care ofereau "un sentiment de vinovatie".