Jean-Marc Ayrault, numit prim ministru de noul presedinte francez Francois Hollande, si-a preluat functia marti, in cadrul unei scurte ceremonii de predare a puterii de catre predecesorul sau, Francois Fillon, relateaza AFP.

Cei doi barbati au discutat aproximativ o jumatate de ora inainte ca Francois Fillon, care a condus guvernul timp de cinci ani in mandatul lui Nicolas Sarkozy, si sotia sa sa paraseasca Hotel Matignon.

Ayrault, fost lider al deputatilor socialisti, in varsta de 62 de ani, va incepe acum negocierile pentru formarea guvernului, a carui componenta ar putea fi anuntata la finele acestei zile.

Una dintre marile incertitudini in ceea ce priveste noua echipa a fost risipita marti dimineata: seful Partidului Socialist, Martine Aubry, nu va face parte din executiv.

Potrivit anturajului acestuia, prezenta lui Martine Aubry in guvern "nu ar avea sens" din moment ce nu a fost numita prim ministru. Sef al partidului socialist din 2008, primarita orasului Lille (nord) a fost deja numarul doi intr-un alt guvern socialist, cel al lui Lionel Jospin (1997-2002).