"Vrem Grecia si pe mai departe in zona euro", a spus Merkel. "Doresc ca si doamna Merkel ca Grecia sa ramana in zona euro", a adaugat Hollande in timpul vizitei facute la Berlin.

Angel Merkel si Francois HollandeFoto: Agerpres

Ambele tabere si-au aratat disponibilitatea de a lua in calcul noi masuri de "crestere" pentru a ajuta tara elena aflata in haos politic si care se pregateste pentru alegeri anticipate in iunie, intr-un context de instabilitate care sporeste temerile de a lasa Grecia in afara zonei euro.

Cancelarul german a afirmat ca Franta si Germania sunt "constiente de responsabilitatea pe care o au pentru Europa" si ca cele doua tari au "datoria" de a lucra impreuna.

Dincolode problema greaca, cei doi lideri nu au incercat sa ascunda diferentele dintre ei, dar au subliniat angajamentul "pentru un dialog menit sa ajute la depasirea lor".

Merkel si Hollande nu vorbesc aceeasi limba asupra cresterii economice. Cresterea din zona euro, euro-obligatiunile si Tratatul fiscal, principalele neintelegeri dintre parti

Hollande doreste sa acorde o atentie mai mare la cresterea economica din Europa, iar Merkel "da prioritate la rigoare fiscala", a subliniat liderul francez care anunta ca este "gata de a pune totul pe masa, la Consiliul European (23 mai), inclusiv problema euro-obligatiunilor ", subiect tabu pana in prezent in Germania.

El a sustinut de asemenea ca vrea sa revizuiasca Pactul european pentru disciplina fiscala in scopul de a adauga o componenta de crestere, fapt respins categoric de Merkel.

Cancelarul are in vedere masuri structurale, inclusiv reforme ale pietei muncii, iar Hollande este pentru finantarea de proiecte majore.

Avionul presedintelui, lovit de un fulger

Avionul presedintelui francez Francois Hollande a fost lovit de un fulger in timp ce se indrepta spre Berlin. Incidentul nu s-a soldat cu victime. Avionul prezidential a revenit pe aeroportul din Paris, seful statului plecand cu o alta aeronava spre Berlin cu o intarziere de o ora si jumatate pentru prima intalnire cu Angela Merkel.

Holland a fost primit in Berlin cu onoruri militare iar apoi a avut o intrevedere de o ora cu cancelarul.

Francois Hollande a fost investit, marti, in functia de presedinte al Frantei. Socialistul Francois Hollande a fost ales in urma cu 9 zile presedinte al Frantei, devansandu-l in al doilea tur de scrutin pe fostul sef al statului, Nicolas Sarkozy.

Inainte de a fi ales, Francois Hollande a anuntat ca vrea sa redeschida negocierile pe tema Tratatului pentru a adauga masuri de crestere economica, ceea ce Merkel a respins ferm.

"Daca voi fi ales presedinte al Republicii, va avea loc o schimbare in constructia europeana... Aceasta va reprezenta sfarsitul liberului schimb, al concurentei fara limite, acesta va fi sfarsitul austeritatii - eu sunt pentru seriozitatea bugetara, eu sunt pentru restabilirea conturilor publice", spunea Hollande in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale.

"Seriozitatea bugetara da, austeritatea pe viata, nu" declara acesta.

In timpul campaniei electorale, Angela Merkel a refuzat sa se intalneasca cu candidatul socialist, sustinandu-l pe Nicolas Sarkozy, conservator ca si ea. Ulterior, ea a promis sa il intampine "cu bratele deschise" pe noul presedinte al Frantei.

Grecia: Negocierile pentru formarea unui guvern au esuat. In luna iunie vor avea loc noi alegeri

Grecii vor reveni la urne in luna iunie in urma esecului negocierilor dintre liderii principalelor partide asupra formarii unui Guvern de coalitie in urma alegerilor de la 6 mai. Instabilitatea din Grecia a perturbat bursele ridicand noi semne de ingrijorare cu privire la posibila iesire a tarii din Zona Euro, scrie AFP.

Liderul socialist Evanghelos Venizelos, fost ministru de Finante, a anuntat primul esecul discutiilor, la finalul unei ultime reuniuni convocate de seful statului Carolos Papoulias.

"Ne indreptam din nou spre alegeri, in cateva zile, in conditii foarte dificile", a declarat liderul PASOK.

Moneda unica a inregistrate pierderi importante in urma anuntului, scazand sub pragul de 1,28 de dolari pentru prima data in ultimii patru ani.

Principalele burse europene au inchis in scadere: indicele CAC 40 al Bursei din Paris a pierdut 0,61%, indicele Dax al Bursei din Frankfurt a scazut cu 0,79%. indicele FTSE-100 al Bursei din Londra a scazut cu 0,51% iar indicele bursei din Madrid a inregistrat o pierdere de 1,60%. Bursa din Atena a inchis in scadere, indicele bursier inregistrand o pierdere de 3,62%.

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde a mentionat marti, la Paris, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune France 24, ca ar fi posibila "o iesire ordonata" a Greciei din Zona Euro.

La intalnire au luat parte:

  • Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democratie;
  • Evangelos Venizelos, presedintele partidului socialist PASOK
  • Alexis Rsipras, reprezentantul stangii radicale Syriza
  • Fotis Kouvelis, reprezentantul stangii democrate Dimas
  • Panos Kammenos, liderul formatiunii nationalist-populiste Grecii Independenti.

Reprezentantii partidului neo-nazist Chryssi Avghi (Zorii Aurii) nu au fost invitati la negocieri. Partidul comunist a refuzat invitatia.

Reuniunea a fost convocata de presedintele elen luni seara, dupa o saptamana de discutii aprinse pentru formarea unui executiv.

Intr-o ultima incercare de a iesi din impasul politic in care se afla Republica Elena, seful statului a propus formarea unui guvern de tehnocrati care ar putea cere sprijinul Parlamentului format in alegerile legislative din 6 mai.(de C.I.)

Citeste si: