Ambele tabere si-au aratat disponibilitatea de a lua in calcul noi masuri de "crestere" pentru a ajuta tara elena aflata in haos politic si care se pregateste pentru alegeri anticipate in iunie, intr-un context de instabilitate care sporeste temerile de a lasa Grecia in afara zonei euro.
Cancelarul german a afirmat ca Franta si Germania sunt "constiente de responsabilitatea pe care o au pentru Europa" si ca cele doua tari au "datoria" de a lucra impreuna.
Dincolode problema greaca, cei doi lideri nu au incercat sa ascunda diferentele dintre ei, dar au subliniat angajamentul "pentru un dialog menit sa ajute la depasirea lor".
Merkel si Hollande nu vorbesc aceeasi limba asupra cresterii economice. Cresterea din zona euro, euro-obligatiunile si Tratatul fiscal, principalele neintelegeri dintre parti
Hollande doreste sa acorde o atentie mai mare la cresterea economica din Europa, iar Merkel "da prioritate la rigoare fiscala", a subliniat liderul francez care anunta ca este "gata de a pune totul pe masa, la Consiliul European (23 mai), inclusiv problema euro-obligatiunilor ", subiect tabu pana in prezent in Germania.
El a sustinut de asemenea ca vrea sa revizuiasca Pactul european pentru disciplina fiscala in scopul de a adauga o componenta de crestere, fapt respins categoric de Merkel.
Cancelarul are in vedere masuri structurale, inclusiv reforme ale pietei muncii, iar Hollande este pentru finantarea de proiecte majore.
Avionul presedintelui, lovit de un fulger
Avionul presedintelui francez Francois Hollande a fost lovit de un fulger in timp ce se indrepta spre Berlin. Incidentul nu s-a soldat cu victime. Avionul prezidential a revenit pe aeroportul din Paris, seful statului plecand cu o alta aeronava spre Berlin cu o intarziere de o ora si jumatate pentru prima intalnire cu Angela Merkel.
Holland a fost primit in Berlin cu onoruri militare iar apoi a avut o intrevedere de o ora cu cancelarul.
Francois Hollande a fost investit, marti, in functia de presedinte al Frantei. Socialistul Francois Hollande a fost ales in urma cu 9 zile presedinte al Frantei, devansandu-l in al doilea tur de scrutin pe fostul sef al statului, Nicolas Sarkozy.
Inainte de a fi ales, Francois Hollande a anuntat ca vrea sa redeschida negocierile pe tema Tratatului pentru a adauga masuri de crestere economica, ceea ce Merkel a respins ferm.
"Daca voi fi ales presedinte al Republicii, va avea loc o schimbare in constructia europeana... Aceasta va reprezenta sfarsitul liberului schimb, al concurentei fara limite, acesta va fi sfarsitul austeritatii - eu sunt pentru seriozitatea bugetara, eu sunt pentru restabilirea conturilor publice", spunea Hollande in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale.
"Seriozitatea bugetara da, austeritatea pe viata, nu" declara acesta.
In timpul campaniei electorale, Angela Merkel a refuzat sa se intalneasca cu candidatul socialist, sustinandu-l pe Nicolas Sarkozy, conservator ca si ea. Ulterior, ea a promis sa il intampine "cu bratele deschise" pe noul presedinte al Frantei.
Grecia: Negocierile pentru formarea unui guvern au esuat. In luna iunie vor avea loc noi alegeri
Grecii vor reveni la urne in luna iunie in urma esecului negocierilor dintre liderii principalelor partide asupra formarii unui Guvern de coalitie in urma alegerilor de la 6 mai. Instabilitatea din Grecia a perturbat bursele ridicand noi semne de ingrijorare cu privire la posibila iesire a tarii din Zona Euro, scrie AFP.
Liderul socialist Evanghelos Venizelos, fost ministru de Finante, a anuntat primul esecul discutiilor, la finalul unei ultime reuniuni convocate de seful statului Carolos Papoulias.
"Ne indreptam din nou spre alegeri, in cateva zile, in conditii foarte dificile", a declarat liderul PASOK.
Moneda unica a inregistrate pierderi importante in urma anuntului, scazand sub pragul de 1,28 de dolari pentru prima data in ultimii patru ani.
Principalele burse europene au inchis in scadere: indicele CAC 40 al Bursei din Paris a pierdut 0,61%, indicele Dax al Bursei din Frankfurt a scazut cu 0,79%. indicele FTSE-100 al Bursei din Londra a scazut cu 0,51% iar indicele bursei din Madrid a inregistrat o pierdere de 1,60%. Bursa din Atena a inchis in scadere, indicele bursier inregistrand o pierdere de 3,62%.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde a mentionat marti, la Paris, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune France 24, ca ar fi posibila "o iesire ordonata" a Greciei din Zona Euro.
La intalnire au luat parte:
- Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democratie;
- Evangelos Venizelos, presedintele partidului socialist PASOK
- Alexis Rsipras, reprezentantul stangii radicale Syriza
- Fotis Kouvelis, reprezentantul stangii democrate Dimas
- Panos Kammenos, liderul formatiunii nationalist-populiste Grecii Independenti.
Reuniunea a fost convocata de presedintele elen luni seara, dupa o saptamana de discutii aprinse pentru formarea unui executiv.
Intr-o ultima incercare de a iesi din impasul politic in care se afla Republica Elena, seful statului a propus formarea unui guvern de tehnocrati care ar putea cere sprijinul Parlamentului format in alegerile legislative din 6 mai. (de C.I.)
Citeste si:
Politica pomenilor sociale este contrara politicilor de investitii si locuri de munca pentru producerea de bunuri si servicii.
De aici si diferentele dintre ei iar angajamentul "pentru un dialog menit sa ajute la depasirea lor" este doar o declaratie de bune intentii.
Romania are a 4-a cea mai mica datorie publica din UE, la BNR exista 10 miliarde din cele 18 miliarde imprumutate de la FMI (pe vremea cand altii se bateau in piept cu lingura pt gulas ca n-au nevoie de FMI..), leul rezista cel mai bine dintre toate mondele est-europene.
Datele publicate pe T1 din 2012 arata ca Romania e pe locul 7 in UE in ce priveste cresterea economica in ritm anual (+0,8%), Bulgaria fiind la +0,5% iar Ungaria la -1,5% !
In comparatie cu T4 din 2011 cu scaderea de doar 0,1% suntem pe locul 11 din UE, langa Bulgaria (0,0%) si deasupra unor tari precum Ungaria (-1,3%).
Chiar si dupa noile previziuni ale CE pe 2012, Romania e cotata cu a 6-a crestere economica din UE, la 1,4%, alte 21 de tari fiind in urma noastra.
Guvernele precedente, Boc si Ungureanu, s-au sinucis electoral lucrandcu succes la ameliorarea indicatorilor fiscali, financiari, macro-economici.
Romania incepe sa fie privita ca fiind o tara predictibila ecnomic, serioasa cand e vorba de bugetul public si stabila fiscal.
E foarte bine si USL trebuie sa fie extrem de atenta sa nu dea drumul la nenorocirea pomenilor catre bugetari si asistati social.
Din fericire, BNR e in guvern prin Florin Georgescu si Ponta e monitorizat si de FMI/CE.
Asa ca salariile se reintregesc abia pe la anul, par restituirea CAS-urilor la pensii se va face in 16 etape din care bani sunt doar pt primele 3. In plus, guvernul n-are voie sa se atinga de "zestrea" de 5 miliarde euro de la Finante, aia e pentru socul iesirii Greciei din zona euro.
Pentru Franta spectrul falimentului se apropie dar putini vad asta asa cum acum un an [utini credeau ca elenii vor falimenta..ideea este ca daca Grecia iese se va pune la punct un mecanism de iesire si atunci urmatorilor le va fi mult mai usor..asta vor sa impiedice nemtii
Europa e o comunitate culturala si sociala de state relativ mici - Franta si Germania sunt si ele mici, daca le compari cu SUA sau cu China.
In acelasi timp, natiile europene au un caracter specific, si sunt mult mai apropiate cultural si social intre ele fata de natii din alte varii colturi ale lumii.
Singura sansa de supravietuire a tuturor culturilor europene, fie ca vorbim de Albania sau de Germania, e o Europa unita in jurul valorilor comune. O asemenea uniune presupune includerea tuturor statelor europene, nu includerea pe alese.
De-aia, chiar daca mai curge multa apa pe Volga pana atunci, uniunea Europeana nu va fi completa decat cand inclusiv federatia rusa va fi parte din EU. Ori, daca Germania si Franta accepta schimbarea trendului de integrare, prin eliminarea Greciei din zona Euro, sansele ca EU sa evolueze in continuare intr-o directie care pe termen lung sa asigure o pozitie privilegiata pe glob Europei sunt mici. Spre deosebire de matale, si probabil si de multi nemti, care ganditi pe termen scurt, oamenii politici din fruntea Europei gandesc pe termen lung.