Liderul socialist Evanghelos Venizelos, fost ministru de Finanţe, a anunţat primul eşecul discutiilor, la finalul unei ultime reuniuni convocate de şeful statului Carolos Papoulias.
"Ne îndreptăm din nou spre alegeri, în câteva zile, în condiţii foarte dificile", a declarat liderul PASOK.
Moneda unica a inregistrate pierderi importante in urma anuntului, scăzând sub pragul de 1,28 de dolari pentru prima dată în ultimii patru ani.
Principalele burse europene au inchis in scadere: indicele CAC 40 al Bursei din Paris a pierdut 0,61%, indicele Dax al Bursei din Frankfurt a scazut cu 0,79%. indicele FTSE-100 al Bursei din Londra a scazut cu 0,51% iar indicele bursei din Madrid a inregistrat o pierdere de 1,60%. Bursa din Atena a inchis in scadere, indicele bursier inregistrand o pierdere de 3,62%.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde a mentionat marti, la Paris, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune France 24, ca ar fi posibila "o iesire ordonata" a Greciei din Zona Euro.
La intalnire au luat parte:
- Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democratie;
- Evangelos Venizelos, presedintele partidului socialist PASOK
- Alexis Rsipras, reprezentantul stangii radicale Syriza
- Fotis Kouvelis, reprezentantul stangii democrate Dimas
- Panos Kammenos, liderul formatiunii nationalist-populiste Grecii Independenti.
Reuniunea a fost convocata de presedintele elen luni seara, dupa o saptamana de discutii aprinse pentru formarea unui executiv.
Intr-o ultima incercare de a iesi din impasul politic in care se afla Republica Elena, seful statului a propus formarea unui guvern de tehnocrati care ar putea cere sprijinul Parlamentului format in alegerile legislative din 6 mai.
- Kouvelis (stanga) "se opune" unui guvern de tehnocrati, dar continua discutiile
- Antonis Samaras (dreapta), dispus sa discute despre un cabinet de tehnocrati
- Venizelos (socialist) sustine propunerea unui guvern de personalitati non-politice
In conditiile esuarii negocierilor, Grecia se pregateste pentru noi alegeri anticipate ce vor avea loc, probabil, in data de 17 iunie.
Cele mai recente sondaje de opinie arata ca gruparea de stanga radicala, Syriza, formatiune politica ce respinge in totalitate conditiile de austeritate cerute de UE si FMI, se bucura de un sprijin din ce in ce mai mare din partea alegatorilor.
Citeste si:
- Grecia: Incertitudinile continua dupa ce stanga radicala SYRIZA refuza sa ia parte la discutiile de luni
- Der Spiegel: Acropole, adio! De ce trebuie Grecia sa paraseasca Zona Euro
- Grecia: Confuzie dupa prima runda de negocieri organizate de presedinte pentru formarea unui guvern de coalitie
- Principalele partide din Grecia au fost convocate de presedinte la negocieri. Bundesbank avertizeaza: Daca Atena nu se tine de cuvant, nu exista o baza pentru ajutorul financiar
De asemenea pralamentarii vor incasa salariul si sporurile pe o luna de munca si vor adaoga un mandat la anii de pensie.Cu doua mandate se iese la pensie.
Inca de la prima intilnire a primelor trei partide a fost clar ca PASOK se pregatea de alegeri desi liderul lor care a adus partidul pe locul trei a mers la un hotel unde avea adunata toata echipa de candidati din toata tara pentru a se pregati de alegeri.
Europa doreste un guvern stabil in Grecia cu care sa poata colabora.Grecii vor ca tara sa nu fie condusa de aceeasi politiceni din Pasok sau Noua Democratiei care au furat si care au adus tara la sapa de lemn si au incheiat tratate pagubitoare pentru tara.
Situatia de fapt este ca pe fondul crizei economice din Europa si gravtatii situatiei economice Grecia nu va putea sa se reformeze.
Anii de coruptie, influienta nefasta a unor centre straine si grecesti au facut ca sa nu mai existe nici o speranta.
Poate o sa devina colonie chineza :)
Stanga radicala si comunistii, precum fascistii sau nationalistii populisti, n-au nici un fel de idei viabile si clare despre viitorul Greciei, ei au doar o singura propunere: nu platim si mai vedem dupa aia !
Socialistii din PASOK sunt considerati corupti si mincinosi, au obtinut acum cel mai prost rezultat de dupa al doilea razboi mondial si probabil in iunie vor fi si mai jos in optiunile de vot (electoratul lor se indreapta care extremistii stangisti).
Conservatorii din Noua Democratie au pierdut si ei masiv teren (in favoarea nationalistilor si fascistilor) si s-au chinuit sa scoata un 20%, nu e sigur ca vor reusi si in iunie.
Mai sunt vreo 2 partide-balama, care n-au ce oferi, sunt partide ce fac intelegeri cu oricine e la putere, ca UDMR-ul la noi (sau UNPR).
Riscul major e ca in iunie parlamentul de la Atena sa fie incapabil sa faca un guvern responsabil si tara sa intre pe mana extremistilor de stanga sau de dreapta.
Iesirea din zona euro e garantata pt Grecia, la fel falimentul financiar, devalorizarea masiva pt noua drahma, pierderea majoritatii economiilor pt greci.
Va fi un soc si in restul UE, vor fi atacuri contra euro din cauza Spaniei si Portugaliei in special, vor fi atacate si monedele din estul UE si probabil abia atunci ne vom da seama cat de inspirat a fost Isarescu sa tina jumate din banii FMI in subsolul BNR. Si tot atunci Ungaria va falimenta oficial sau va pune rapid noi biruri pe populatie, ca bani de la FMI tot n-a primit inca..
1. Grecii ies din Euro, foarte probabil luna viitoare (iunie).
2. Retrageri masive de la băncile spaniole şi italiene, deponenţii încercând să-şi mute banii în Germania.
3a. Foarte posibil instituirea unui control de facto asupra băncilor din Eurozonă prin interzicerea transferării depozitelor afară din ţară şi limitarea retragerilor de numerar.
3b. Alternativ, sau poate în tandem, trageri imense de fonduri de la BCE pentru a evita colapsul băncilor.
4. Germania are de ales:
4.A. Să accepte cereri indirecte publice uriaşe din partea Italiei şi Spaniei, plus o revizuire drastică a strategiei - practic, pentru a da Spaniei, în mod special, o rază de speranţă, este nevoie atât de garanţii la datoria sa pentru a menţine coborât costul îndatorării, cât şi o ţintă de inflaţie mai ridicată pentru a face posibilă ajustarea relativă a preţurilor,
sau:
4.B. Sfârşitul Euro.
Şi vorbim despre luni, nu ani, ca aceast scenariu să devină realitate!