Discutiile vor continua, marti, in Grecia, cu privire la constituirea unui guvern format din tehnocrati si sustinut de majoritatea parlamentarilor, aceasta fiind propunerea avansata luni seara de presedintele grec Carolos Papoulias, in cadrul consultarilor avute cu liderii partidelor politice, pentru a evita noi alegeri legislative in iunie si o posibila iesire a tarii din Zona Euro, relateaza AFP.

O noua reuniune intre presedinte si liderii tuturor partidelor politice, cu exceptia partidului neo-nazist Chryssi Avghi (Zori de Aur), este programata sa aiba loc marti, la ora locala 14.00 (11.00 GMT).

  • Liderul partidului Syriza (stanga radicala) a acceptat sa participe la reuniunea de marti

Cei trei lideri politici greci care doresc sa formeze un guvern pentru mentinerea tarii in Zona Euro, dar care au esuat, pana in prezent, sa-si depaseasca diferentele de opinie, au participat luni seara la o intalnire cruciala, impreuna cu seful statului.

UPDATE 1: Intalnirea liderilor de partide cu seful statului s-a incheiat, dupa circa o ora de discutii, potrivit imaginilor prezentate de televiziunea publica Net.

UPDATE 2: Presedintele Greciei, Carolos Papoulias, a propus liderilor celor trei partide constituirea unui guvern cu personalitati din afara sferei politice, sustinut de Parlament, a anuntat liderul Partidului socialist, Evangelos Venizelos, la finalul intrevederii cu seful statului.

  • Kouvelis (stanga) "se opune" unui guvern de tehnocrati, dar continua discutiile
  • Antonis Samaras (dreapta), dispus sa discute despre un cabinet de tehnocrati
  • Venizelos (socialist) sustine propunerea unui guvern de personalitati non-politice

UPDATE 3: FMI face un comentariu voalat asupra Greciei, avertizand ca puternicul sistem financiar din Luxemburg ar putea fi afectat de un "accident politic"

Aceasta reuniune a liderilor partidelor conservator, socialist si micii formatiuni de stanga Dimar a fost convocata de presedintele Carolos Papoulias, in incercarea de a evita o revenire la urne, dupa esecul negocierilor care au loc dupa alegerile din 6 mai si care au marcat o respingere a politicilor de austeritate si a artizanilor sai.

"Tara se confrunta cu o problema imediata si reala (...) Voi continua sa lupt si sa fac totul pentru a ajunge la o solutie", a declarat, la sosire, liderul conservator, Antonis Samaras. Colegul sau socialist Evangelos Venizelos si seful Dimar, Fotis Kouvelis, nu au facut niciun comentariu.

Aceasta reuniune este prezentata ca ultima sansa pentru formarea unui guvern in Grecia, chiar daca presedintele Papoulias poate decide prelungirea negocierilor in zilele urmatoare.

Cei trei lideri, care cumuleaza in parlament o majoritate absoluta de 168 de fotolii din totalul de 300, afirma ca tara are nevoie de o coalitie pentru a evita falimentul si o eventuala iesire din euro.

Dar Samaras si Kouvelis au conditionat pana in prezent aceasta alianta de sprijinul stangii radicale reprezentate de Syriza, propulsata pe locul doi dupa alegerile legislative din 6 mai. Liderul Syriza a exclus categoric participarea sa si a declinat invitatia adresata de Papoulias de a participa la aceasta reuniune.