Parlamentul din Slovenia a adoptat revizuirea bugetului pe 2012 si un set de masuri de austeritate ce ar urma sa stabilizeze situatia financiara a tarii si sa reduca deficitul public, informeaza AFP. Pachetul de austeritate include taieri ale salariilor bugetarilor si scoaterea primelor.

Guvernul sloven spera sa reduca deficitul public in 2012 la 3,5-4 % din produsul intern brut. In 2011, deficitul a fost de 6,4% din PIB iar pentru 2013 se anticipeaza un deficit de 3% din PIB.

"Acesta este primul pas catre revenire, care ar trebui sa fie urmat de masuri pentru relansarea economiei", a explicat premierul de centru dreapta Janez Jansa, cu ocazia prezentarii revizuirii bugetare in Parlament.

"Guvernul ar fi trebuit sa faca mai mult pentru a creste salariile. Aceste masuri vor distruge statul social", i-a reprosat Alenka Bratusek, deputat al Opozitiei, premierului, in timpul dezbaterii din Parlament.

In urma revizuirii bugetare, cheltuielile au fost reduse cu 1,1 miliarde de euro, in timp ce veniturile se vor ridica la 7,9 miliarde de euro, spre deosebire de 8.7 miliarde prevazute initial.

Guvernul a semnat joi un acord cu sindicatele in care este prevazuta o diminuare a salariilor functionarilor publici cu 8%, scoaterea primelor de vacanta si taieri in sectorul sanitar.

Comisia Europeana a anuntat vineri ca prevede o contractie a produsului intern brut al Sloveniei de 1,4% in 2012, in timp ce Guvernul sloven se asteapta la o contractie de 0,9%. Pentru 2013, atat autoritatile de la Bruxelles cat si cele de la Ljubljana prevad o crestere de 0,7% a PIB.

Datoria publica a Sloveniei a ajuns la 47,6% din PIB in 2001, prin comparatie cu 23,4% din PIB in 2007.